Skupština o vojnim zakonima

Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o vojnim zakonima

Ministar odbrane Dragan Šutanovac (FoNet)

Beograd -- Skupština Srbije završila je večeras objedinjenu raspravu o predlozima zakona o odbrani i o vojsci.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, obrazlažući predloge zakona o odbrani i Vojsci Srbije, kazao je da su oni preduslov za nastavak započetih reformi i profesionalizaciju i modernizaciju Vojske Srbije. Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost prihvatio je u načelu predloge zakona o odbrani, Vojsci Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i službama bezbednosti, te je predložio Skupštini Srbije da ih prihvat.

Šutanovac rekao je ranije danas su predloženi zakoni o vojsci i odbrani usmereni ka stvaranju povoljnog društvenog ambijenta za dalju izgradnju i razvoj modernog sistema odbrane.

Šutanovac je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost rekao da se civilnoj i demokratskoj kontroli Vojske Srbije prvi put sistematski pristupilo. Prema njegovim rečima, novim zakonskim predlogom zabranjena je svaka zloupotreba vojske u stranačke i ideološke svrhe, kao i svako paravojno udruživanje, koje bi služilo za obavljanje poslova u oblasti odbrane.

Šutanovac je rekao da Vojska ima tri misije - odbranu zemlje, učešće u mirovnim operacijama i pružanje pomoći civilnom stanovništvu u vanrednim situacijama. Ministar odbrane ukazao je na neophodnost donošenja Zakona o vanrednim situacijama.

U svom izlaganju osvrnuo se i na sastanak sa ministrom policije, na kome je zaključeno da je potrebno napraviti posebnu agenciju koja bi se bavila vanrednim situacijama jer na terenu dolazi do nedovoljne koordinacije raznih službi prilikom pružanja pomoći stanovništvu.

Predlog Zakona o Vojsci oružane snage definiše kao ideološki, interesno i stranački neutralnu instituciju, dok se predlogom Zakona o uređenju službi bezbednosti uređuje delovanje tih službi i osnivanje Saveta za nacionalnu bezbednost i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

Prvi put u predlogu Zakona o Vojsci pripadnicima oružanih snaga je omogućeno pravo na sindikalno organizovanje, ali im nije dopušteno pravo na štrajk.

Parlament će nastaviti rad sutra u 10 sati raspravom o Predlogu zakona o spoljnim poslovima, a na dnevnom redu je i Predlog zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti.

Usklađivanje sa realnim potrebama

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je danas da će u budućem periodu biti otpušten jedan broj zaposlenih u Ministarstvu odbrane, ali da se to neće odnositi na vojsku, nego na civile.

"Postoji mnogo veliki upravni deo u odnosu na vojsku i mislim da je to deo koji je nepotreban", rekao je Šutanovac na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, naglašavajući da nije namera da se smanjuje sastav Vojske.

Obrazlažući predlog Zakona o vojsci, ministar je istakao da se novim zakonom stvara osnov za usklađivanje organizacije vojske sa realnim potrebama odbrane i materijalnim mogućnostima zemlje.

Važan segment predloženog zakona je, kako je objasnio Šutanovac, izmeštanje vojnog penzionog fonda iz budžeta Ministarstva odbrane jer je to veliko opterećenje, pošto na 30.000 zaposlenih u sistemu odbrane ima 55.000 penzionera, što ne može da se izdrži.

Prema rečima Šutanovca, ukoliko izdvajanje za vojni budžet nastavi da bude 2,4 odsto nacionalnog dohotka, i ako se izdvoje vojne penzije, 2010. godine Srbija može da ima potpuno profesionalnu vojsku istog sastava kao sadašnja profesionalno-regrutna.

"Da se vlast izjasni o ulasku Srbije u NATO"

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije danas su u raspravi o predlozima zakona o vojsci i o odbrani zatražili da se utvrdi strategija odbrane, kao i da vlast saopšti stav o ulasku Srbije u NATO.

Oni su kritikovali predložene zakone o odbrani i o vojsci jer su, kako su naveli, uradjeni na brzinu zbog raspisivanja predsedničkih izbora.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je da ta stranka neće podržati predložene zakone. On je naveo da je u toku propadanje vojske i da je komadovanje vojskom prepušteno Demokratskoj stranci.

Nikolić je zatražio da se preciznije definišu nadležnosti ministra odbrane i generalštaba, a kritikovao je i uvodjenje verske službe u vojsku a da nisu definisane verske zajednice.

Povodom navoda Nikolića da će se u Vojsci Srbije slušati i ruska himna, reagovali su poslanici Liberalno-demokratske partije koji su naveli da nema parlamenta u svetu u kome je moguće najaviti da će vojnici služiti interesima druge zemlje.

Šef poslanickog kluba Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da je važno doneti predložene zakone, ali i ukazao da će zbog različitih stavova DS i Demokratske stranke Srbije teško biti doneti strategiju nacionalne bezbednsot, odbrane i doktrinu vojske.

Dačić je tražio i da se zakonima jasno precizira ko komanduje, ko rukovdi i ko je na čelu Vojske - ministar odbrane ili načelnik Generalštaba i naveo da se SPS zalaže za efikasnu vojsku koja će omogućiti odbranu Srbije s obzirom na situaciju na Kosovu.

Prihvaćeni i ostali zakoni

Ministar Milan Marković (FoNet)

Odbor za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Srbije prihvatio je i predlog Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti Srbije, koji će se naći pred poslanicima posle predloga Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci.

Predstavljajući predlog Zakona ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da se njime stvara pretpostavka za brži i efikasniji rad službi bezbednosti i podiže nivo demokratske civilne kontrole.

Predlog zakona predviđa Bezbednosno-informativnu agenciju kao posebnu organizaciju i dve službe u sastavu Ministarstva odbrane: Vojno-bezbednosnu agenciju i Vojno-obaveštajnu agenciju.

Kako se navodi, službe bezbednosti deo su jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.