Izvor: B92, 12.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o sporazumu Cefta

Beograd -- Skupština Srbije završila načelnu raspravu o izmenama Zakona o državljanstvu i počela da raspravlja o sporazumu Cefta.

Državljanstvo je bila prva tačka dnevnog reda vanredne sednice parlamenta, koja je počela juče, posle više od mesec dana pauze, a prekinuta dva sata pre isteka radnog vremena jer nije bilo TV prenosa. Na dnevnom redu su i izbor državnog revizora, ratifikacija sporazuma Cefta i ratifikacija Protokola iz Kjota.

Ministar ekonomije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će ratifikacijom sporazuma Cefta srpska ekonomija profitirati jer će postati konkurentnija i imati više investicija.

"Nadam se da je ovo samo prvi korak, s obzirom na to da naš cilj mora da bude potpuna liberalizacija trgovine sa zemljama Evropske unije, a do tada će nam Cefta pomoći da naša privreda ojača i bude konkurentija do ulaska u EU", rekao je Dinkić u Skupštini.

Predstavljajući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi Cefta, Dinkić je podsetio da se radi o multilateralnom sporazumu, koji zamenjuje 32 bilateralna sporazuma o slobodnoj trgovini.

On je rekao da je Sporazum prošle godine potpisalo osam carinskih teritorija (Albanija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Crna Gora i UNMIK), a ratifikovali svi osim naše zemlje.

Srbija sa tim zemljama ostvaruje 30 odsto izvoza, a osam odsto uvoza, precizirao je Dinkić, dodajući da našoj zemlji odgovara liberalizacija spoljne trgovine, "s obzirom na to da imamo jaču ekonomiju i možemo više da izvozimo ukoliko imamo manje barijera".

Sporazum omogućava izvoz u treće zemlje po preferencijalnom režimu proizvoda koji su napravljeni od komponenti različitih zemalja Cefte, dok se sada domaćim prozvodom smatra samo onaj koji ima više od 51 odsto komponenti sa naše teritorije.

Sva preduzeća koja su na teritoriji Cefte od 1. maja 2010. imaće tretman domaćeg ponuđača, "kako Srbi u Hrvatskoj, tako i Hrvati u Srbiji", jer sve članice treba do tog datuma da obezbede nediskriminaciju u sistemu javnih nabavki, ukazao je Dinkić.

Novine su da je predviđeno formiranje potpune zone slobodne trgovine u regionu do 31. decembra 2010, što, prema njegovim rečima, znači da će se polako približavati carine tih zemalja.

Ministar ekonomije smatra da jedini problem u Sporazumu, "koji, ipak, ima mehanizme da to spreči", može da predstavlja tretman određenih poljoprivrednih proizvoda u trgovinskoj razmeni između naše zemlje i BiH.

Opozicija o povredi poslovnika

Radikali su kritikovali ovaj sporazum, smatrajući da postoji pritisak na Srbiju da pristupi ratifikaciji tog sporazuma.

Poslanici opozicije uglavnom su tokom prepodnevnog zasedanja reklamirali povredu Poslovnika o radu, kritikujući predsednika parlamenta što se na dnevnom redu nisu našle tačke na koje obavezuje Ustavni zakon.

Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić zatražio je odgovor na pitanje zašto se na dnevnom redu sednice nije našao izbor guvernera Narodne banke Srbije i sudija Ustavnog suda.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić takođe je optužio predsednika parlamenta da krši Ustav i Ustavni zakon, da ignoriše narodne poslanike i zloupotrebljava Poslovnik jer nije na dnevni red stavio raspravu o guverneru i sudijama Ustavnog suda.

Predsednik parlamenta Oliver Dulić mu je odgovorio da će zakon o Narodnoj banci Srbije biti na sednici Vlade ove nedelje i da će Skupština staviti na dnevni red taj zakon i izbor guvernera čim dobije predlog zakona.

Batić je, takođe, zatražio da se na dnevni red stavi inicijativa građana za izmenu Zakona o radiodifuziji kako bi se ukinulo plaćanje pretplate za Radioteleviziju Srbije.

Skupština Srbije prekinula je današnji rad u 18 sati, posle protivljenja opozicije da se sednica nastavi bez direktnog i uz odloženi TV prenos, zbog prenosa odbojkaške utakmice na javnom servisu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.