Izvor: B92, 16.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o slobodnom tržištu

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o Zakonu o zaštiti konkurencije koji bi, kako tvrde u vlasti, trebalo da spreči stvaranje monopola.

Zakon o zaštiti konkurencije trebalo bi da omogući slobodno tržiste i spreči stvaranje monopola, navode predstavnici Vlade. Opozicija, međutim, tvrdi da se zakon donosi sa najmanje deset godina zakašnjenja i da je srpsko tržiste odavno u rukama nekolicine biznismena.

Da je zakon dobar to niko ne osporava i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se o njemu raspravljalo pre nekoliko godina, svi bi ga, kažu, podržali.

Međutuim, poslanici opozicije navode da moć koju pojedini biznismeni imaju na srpskom tržištu nece ograničiti ni nov predlog zakona o žastiti konkurekcije.

"Razni Miškovići, Hamovići, Markovići, Kostići, Matići, Lazarevići, Drakulići, stekli su bogatstvo koje se mjeri stotinama miliona, a čak i milijardama evra”, rekao je poslanik radikala Dušan Marić.

"Sada, sa 10 godina zakašnjenja, vjerovatno pod pritiskom EU, a još vjerovatnije zato što su vam neke stvari, a pre svega neki od tih tajkuna, izmakli kontroli, vi pokušavate da ovim zakonom uvedete kakav-takav red na srpskom tržištu, ali ja evo dajem sebi za pravo slobodu da prognoziram da od toga neće biti ništa, da će ovaj zakon ostati mrtvo slovo na papiru", ocenio je on.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević odbacuje takve navode i kaže da se ovim zakonom udaraju temelji slobodnom tržištu

"Tačno je da ima kompanija - od javnih preduzeća, preko kompanija koje su u u privatnom vlasništvu - koje imaju izuzetno značajno tržišno učešće, igraju značajnu ulogu u ukupnoj toj utakmici tržišnoj koja se igra u Srbiji, ali još uvek aktuelni, a pogotovo novi zakon daje pravo, mogućnost i obavezu Komisiji za zaštitu konkurencije da svaku zloupotrebu dominantnog položaja ili monopolskog ponašanja sankcioniše", kaže ministar.

Velimir Ilić, bivši ministar infrastrukture, tvrdi da su monopolisti u svim vladama imali zaštitu.

"U svim vladam su imali zaštitu. Oni nađu zaštitu. Prema tome, oni koji treba to da iskontrolišu ne rade svoj posao. Ja nisam vodio ministarstvo, isti današnji ministar je bio i kad sam ja bio u vladi, i on je odlučivao. Bio je i 2000. godine i to su neki kanali stvoreni. Ja sam vodio svoj posao i bio je dogovor među političkim strankama da se ne mešamo jedni drugima u resore", navodi on.

Za LDP predloženi zakon dobar za budući period jer definiše "pravila igre".

"Ali druga činjenica, koja je možda i važnija, je da ipak suzbijanje monopola na srpskom tržištu zavisi od političke volje vladajuće većine. Ovaj zakon je bolji utoliko što je daleko prilagođeniji zakonima EU , to je razlog zbog čega će LDP podržati ovaj zakon", najavljuje poslanik liberala Ivan Andrić.

Zakonom se određuje da dominantan položaj tržištu ima učesnik koji nema konkurenciju ili je konkurencija beznačajna, odnosno ima značajno bolji položaj u odnosu na konkurente. Učesnik na tržištu ima dominantan položaj, ako je njegov udeo 40 odsto ili više.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.