Izvor: B92, 25.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o rezoluciji lobista

Beograd -- Skupština Srbije će održati vanrednu sednicu posvećenu rezoluciji koju je grupa albanskih lobista predložila američkom Kongresu.

Odbor Skupštine Srbije za inostrane poslove ocenio je da bi šefovi poslaničkih grupa trebalo da se dogovore o zakazivanju vanredne sednice. Na vanrednoj sednici poslanicima Skupštine Srbije trebalo bi da se obrati ministar inostranih poslova Državne zajednice Vuk Drašković.

Šef Direkcije za Ameriku u Ministarstvu spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Slavko Kuljević preneo je poslanicima ocenu šefa diplomatije da su zagovornici nezavisnosti Kosova u Kongresu procenili da je, zbog neisporučivanja četiri generala Haškom tribunalu, pravi trenutak da se ponovo aktivira Rezolucija o Kosovu koju je Kongres već jednom odbacio.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Dušan Proroković naglašava da se u ovom slučaju ne radi o obavezujućoj rezoluciji: "Mislim da će reakcija Srbije biti žestoka. Izmedju ostalog i zato što se u nacrtu rezolucije mnogo stvari koje nikakve veze nemaju sa istinom i prosto neke kvalifikacije koje ne odgovaraju činjeničnom stanju na Kosovu i Metohiji".

Intersantno je i da je jedan od podnosilaca rezolucije o nezavisnosti Kosova, Tom Lantoš, istovremeno član srpskog, madjarskog i albanskog kokusa. Da Srbiji predstoji velika diplomatska ofanziva, ako želi da sačuva južnu pokrajinu u svom sastavu, svedoče i predlozi da skupštinska delegacija uz predstavnike vlada republike i državne zajednice krenu u direktne razgovore sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu: "Kako to možete da radite? Sa svakim kongresmenom ponaosob i predstavljjući zbir činjenica kojima obezvredjujete rezoluciju i skidate kredibilitet, ona može da bude oborena lako, zato što je važeća politika Stejt departmenta za sada standardi pre statusa, a kongresmen Lantoš nudi status pre standarda", kaže Gordana Čomić, poslanik DS-a u Skupštini Srbije.

Ipak za razliku od jednoglasja kako diplomatski braniti pokrajinu članovi ovog odbora nisu uspeli da postignu ni približan stepen saglasnosti o pitanju saradnje Srbije sa Haškim tribunalom kao i o posledicama koje iz toga mogu proisteći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.