Skupština o pravosudnim zakonima

Izvor: B92, 27.Okt.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o pravosudnim zakonima

Beograd -- Poslanici republičkog paralmenta su tokom objedinjene načelne rasprave o setu pravosudnih zakona najveći deo posvetili Predlogu zakona o pravosudnoj akademiji.

Poslanici Srpskog pokreta obnove istakli su da će podržati predloge zakona iz oblasti pravosuđa zato što je, kako su naveli, stabilnost pravosudnog sistema bitna i utiče i na stabilnost društvenog sistema i odnosa.

Prema njihovim rečima, sticanje dopunskih znanja, koje je za sudije i tužioce >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predviđeno predloženim zakonom o pravosudnoj akademiji, ne mora biti loše, jer je stručno usavršavanje presudno za kvalitet njihovog rada.

"Sudije nemaju čega da se plaše, privilegovani su, jer mogu da se usavršavaju o trošku države", ocenili su poslanici SPO-a i ukazali da dosadašnji sistem obuke nosilaca prvaosudnih organa nije omogućavao svim sudijama da stiču nova znanja i veštine.

Naprednjaci smatraju da je osnivanje Pravosudne akademije još jedan od načina da se sudstvo stavi pod kontrolu izvršne vlasti i napominju da "vlast osniva još jednu agenciju koju lažno pokušava da nazove akademijom, a stavlja je u isti položaj sa regulatornim telima".

Poslanici koalicije "Za evropsku Srbiju" istakli su da je reforma pravosuđa prioritetan, dugotrajan, zahtevan prosces, napominjući da će osnivanjem pravosudne akademije biti institucionalizovana ideja permanentnog stručnog usavršavanja sudija.

Oni su podsetili da je donet niz zakona iz oblasti pravosuđa, osnovana nova regulatorna tela i unapređen pravosudni okvir za borbu protiv organizovanog kriminala, što je bila dobra osnova za reformu pravosuđa.

Iz koalicije ZES su ukazali da je u izradi zakona iskorišćena dobra praksa iz Španije i naglasili da je stručno usavršavanje sudija jedan od elemenata kojima se obezbeđuje nezavisnost i nepristrasnost sudstva.

SRS se zalaže za reformu pravosudnog sistema i za usavršavanje, ali ne na način koji je predviđen predloženima zakonom.

Poslanici te stranke naglasili su da su ostali zakonski predlozi, o kojima se razmatra u objedinjenoj raspravi, u senci Predloga zakona o osnivanju Pravosudne akademije.

Ministarka pravde Snežana Malović će ostati upamćena kao neko ko je ukinuo više od sto opštinskih sudova, naveli su radikali.

Delu sednice su, u okviru Nedelje Ujedinjenih nacija, prisustvovala i deca iz Pirota, Prokuplja, Kragujevca, Kraljeva i Bečeja, koja učestvuju u programu "Škola bez nasilja".

Rasprava o setu pravosudnih zakona je u toku, a na dnevnom redu sednice je 58 tačaka, među kojima i zakonski predlozi o smanjenju broja zaposlenih u republičkoj i lokalnoj administraciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.