Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o pečatu

Beograd -- Danas nastavljeno redovno jesenje zasedanje Skupštine Srbije, na dnevnom redu bila je rasprava o državnim pečatima i više od 30 tačaka.

Predviđeno je da državni pečat bude okruglog oblika, da u sredini ima grb Srbije, a u krugu oko grba biće ispisan naziv Republike Srbije. Zakon predviđa da čuvari pečata budu generalni sekretar Vlade, generalni sekretar Predsedništva i sekretar Skupštine. Ako parlament usvoji te zakone, Srbija će prvi put kao samostalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << država dobiti državni pečat kao još jedno obeležje i simbol državnosti.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković obrazložio je u Skupštini predloge zakona o državnom pečatu.

Državni pečat biće stavljan na odluke Skupštine o proglašenju Ustava, Ustavnog zakona ili akta o izboru funkcionera koje Skupština vrši neposredno na osnovu Ustava, na akta koja potpisuje predsednik države, ukaze o proglašenju zakona, o postavljenju i opozivu ambasadora, akta o dodeli odlikovanja i slično.

Predlogom zakona o pečatu državnih organa, koji će zameniti Zakon iz 1991, rešenja će biti usaglašena sa Ustavom, ali će biti otklonjeni i nedostaci koji se javljaju u praksi.

Jedna od najznačajnijih odredaba predviđa da će pečat morati da bude na srpskom jeziku, ćirilično pisan, ali će moći da bude i na nekom drugom jeziku i pismu, čime će se ispraviti dosadašnje zakonske nedoslednosti.

Radikali i socijalisti protiv izmena Zakona o osiguranju

Skupština Srbije počela je danas po podne načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju, koje bi, prema rečima predlagača, trebalo da regulišu tu važnu oblast u uslovima kada se na tržištu povećava učešće privatnog sektora, a poslanici će raspravu o izmenama ovog Zakona nastaviti sutra u 10 sati

Poslanici opozicionih Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije danas su u načelnoj raspravi u parlamentu, o izmenama Zakona o osiguranju, najavili da neće glasati za ta rešenja smatrajući da posle bankarskog, vode uništavanju i tog finansijskog sektora.

Oni su ocenili su da će taj zakon omogućiti da se domaća osiguravajuća društva privatizuju po niskoj ceni, a da monopol na tržistu kapitala dobiju strani vlasnici. Jorgovanka Tabaković (SRS) istakla je da se ovim zakonom nastavlja uništavanje finansijskog sektora u Srbiji i da su posle domaćih banaka na redu osiguravajuća društva.

Poslanik SPS-a Rajko Baralić rekao je da su osiguravajuća društva "zlatna koka", pa se ne sme dozvoliti da budu pod lošim uslovima rasprodata.

On je ocenio da će prodaja 70 odsto društvenog kapitala obezbediti nekoliko stotina miliona evra u budžetu, kao i da će taj novac otići u potrošnju, a ne razvoj, što nije "domaćinsko ponašanje".

Poslanik sa liste Liberalno-demokratske partije Vladan Batić zatražio je da se predložene izmene i dopune zakona o osiguranju povuku sa dnevnog reda jer su, kako je naveo, pojedina rešenja u suprotnosti sa Ustavom.

Ministar finansija Mirko Cvetković odbacio je tvrdnje poslanika opozicije da predložene izmene rešavaju pitanje privatizacije osiguravajućih društava, dodajući da je to uređeno postojećim Zakonom o privatizaciji.

Cvetković je objasnio da se predloženim rešenjima menjaju samo uslovi privatizacije u korist radnika i građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.