Skupština o finansiranju istraživača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o finansiranju istraživača

Skupština Srbije počela je danas raspravu o Predlogu zakona o nauci i istraživanjima koji je obrazložio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razboja Mladen Šarčević, rekavši da se njime reguliše finansiranje istraživača.

On je rekao da je resorno Ministarstvo uzelo u obzir brojne probleme i činjenicu da je većina istraživača u naučnoj zajednici nezadovoljna postojećim zakonskim okvirom i odlučilo da sprovede kompletnu reformu sistema finansiranja naučnih istraživanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Imali smo sistem u kome niko do kraja nije bio zadovoljan, a najmanje država. To je bila neka vrsta kvazi institucionalnog ili kvazi projektnog modela. Prvi konkretan korak u toj reformi je već učinjen početkom decembra prošle godine kada je usvojen Zakon o fondu za nauku", rekao je Šarčević.

On je naveo da je prvi poziv za izvrsne projekte mladih istraživača već raspisan 21. juna 2019. godine preko Fonda za nauku i dodao da se do kraja godine mogu očekivati još dva poziva.

"Posebna vrsta grane Fonda za nauku biće projekti vezani za veštačku inteligenciju, robotiku, i mislim da Srbija ima pametne naučnike i šansu da ih zadrži”, rekao je Šarčević.

Podsetio je da je ustanovljeno šest instituta od nacionalnog značaja, navodeći da Fond za inovacionu delatnost permanentno raspisuje pozive za saradnju nauke i privrede.

Kako je rekao, Fond za inovacionu delatnost je u poslednje dve godine podržao 141 projekat i 264 preduzeća i podeljeno je više od 320 inivacionih vaučera, što ukupno iznosi 18, 6 miliona evra.

"Povećan je kapacitet i broj programa naučno-tehnološkog parka u Beogradu. U njemu radi više od 72 tehnoloških kompanija sa preko 700 inženjera. Prihodovali su 46, 4 miliona evra za poslednje dve godine", rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao da Srbija ulaže u infrastrukturu naučnih institucija, navodeći da je 23,9 miliona evra opredeljeno za Naučno- tehnološki park u Novom Sadu, a 30 miliona evra za Naučno-tehnološki park u Nišu…

Šarčević je precizirao da povećanje budžeta za nauku od 2015. do 2019. godine iznosi 35,8 odsto i približio se procentu od jedan odsto ukupnog budžeta Srbije.

Kao drugi ključni korak u reformi sistema, Šarčević je naveo izradu novog Zakona o nauci i istraživanjima koji je danas pred poslanicima.

"Zakonom se rešava institucionalno finansiranje istraživača, da ne zavise od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne. To je već dugo zahtev naučne zajednice", rekao je Šarčević.

On je istakao da je sprovedena javna rasprava od 3. decembra 2018. do 3. januara 2019. godine u više gradova u Srbiji.

Šarčević je kazao da Zakon o nauci i istraživanjima zajedno sa Zakonom o Fondu za nauku stvara pravni osnov za prelazak sa isključivo projektnog finansiranja na dvojno finansiranje - institucionalno i projektno.

On kaže da će istraživači svakako morati da pokažu rezultate.

Čeka nas izrada podzakonskih akata koji će definisati šta se očekuje kao rezultat za institucionalno finansiranje”, istakao je Šarčević, navodeći da se od naučne zajednice očekuje da da doprinos društvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarčević: Istraživači više neće zavisiti od toga da li su prošli na nekom projetku

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2019

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da se Predlogom zakona o nauci i istraživanjima rešava institucionalno finansiranje istraživača...Šarčević je na sednici Skupštine Srbije, obrazlažući predloženi zakon, rekao da istraživači više neće, kao što je do sada bio...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.