Skupština o državnoj administraciji

Izvor: B92, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o državnoj administraciji

Poslanici se upoznaju sa izmenama zakona (Beta)

Beograd -- Skupština Srbije završila je danas objedinjenu načelnu raspravu o zakonima o državnoj administraciji i RIK-u.

Dnevni red imao je više od 30 tačaka, među kojima je izbor članova RIK-a. Danas se raspravljalo i o izmenama Zakona o vladi, o državnoj upravi, o platama državnih službenika i nameštenika, kao i o izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima u Srbiji.

U raspravi, poslanici opozicionih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije, i Liberalno-demokratske partije kritikovali su predložena rešenja, kao i to što na dnevnom redu nisu zakoni čije usvajanje nalaže Ustavni zakon.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara i poslanička grupa manjina najavili su da će podržati izmene četiri zakona ukoliko budu prihvaćeni njihovi amandmani.

Poslanici SRS-a ocenili su da Vlada Srbije ima najviše ministarstava u poređenju sa zemljama okruženja, ali da nema dva važna minisarstva - za izbegle i prognane i za manjinska prava.

Poslanik SPS-a Žarko Obradović optužio je vladu da ne poštuje Ustav i da na dnevnom redu sednice nisu zakoni koji uređuju rad Ustavnog suda, jer vlada mesecima nije pripremila te predloge.

"U proteklih nekoliko meseci videli smo da vlada ne poštuje Ustav", rekao je Obradović i dodao da zato nema smisla raspravljati o zakonima na dnevnom redu koji treba da se usaglase sa Ustavom.

Obradović je naveo i da je vlada u deset lokalnih samouprava uvela privremene mere i da u njima praktično mesecima postoji vanredno stanje.

Prema njegovim rečima, Zakon o lokalnoj samoupravi nalaže da privremena uprava funkcioniše najduže tri meseca i da bi zato trebalo raspisati izbore za tih deset lokalnih samouprava.

Poslanik sa liste LDP-a Vladan Batić upitao je kada će biti doneti zakoni neophodni za raspisivanje lokalnih i predsedničkih izbora.

Prema njegovim rečima, Ustavni zakon nalaže i da se na započetoj sednici usvoje zakoni koji uređuju organizaciju i nadležnost sudova.

"Mi se bavimo setom zakona koji su važni, ali i beznačajni u odnosu na ono što piše u Ustavnom zakonu. Zakone koji su danas na dnevnom redu treba uskladiti sa Ustavom do kraja iduće godine, a sada su na dnevnom redu da bi se stvorio privid da parlament radi", naveo je Batić.

Skupština bi sutra trebalo da počne objedinjenu načelnu raspravu o predloženim zakonima o državnom pečatu i o pečatu državnih i drugih organa.

Ministar Marković: Usklađivanje sa Ustavom

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da su izmene Zakona o vladi predložene zbog usklađivanja sa Ustavom, a njima su precizirane nadležnosti i obaveze vlade, kao i način na koji prestaje njen mandat.

Obrazlažući predložene izmene u Skupštini Srbije, Marković je naveo da se one odnose i na preambulu novog Ustava,koja proklamuje da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Tako da se tekst zakletve koju Vlada polaže pred parlamentom menja i glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Vladinim predlogom izmena predviđeno je da član Vlade ne može istovremeno da bude i narodni poslanik i da vrši neku drugu funkciju u lokalnoj ili pokrajinskoj vlasti.

Ministar Marković je rekao da predloženim izmenama Vlada dobija ovlašćenje da se stara o ustavnosti i zakonitosti opštih akata opština, gradova i grada Beograda, odnosno da obustavi njihovo izvršenje kad smatra da nisu saglasni Ustavu ili zakonu, i da u roku od pet dana pokrene postupak za ocenjivanje ustavnosti ili zakonitosti.

Prema izmenama, Vlada nema pravo da obustavlja od izvršenja opšte akte pokrajine.

Izmenama je precizirano da Vlada kojoj je prestao mandat vrši samo tekuće poslove i ne može da predlaže Skupštini zakone i druge opšte akte niti da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Vlada kojoj je prestao mandat ne može da postavlja državne službenike na položaj u organima državne uprave, a može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršilaca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Predloženo je da se broj narodnih poslanika koji mogu da predloze Skupštini da se vladi izglasa nepoverenje sa sadašnjih 20 poveća na 60 poslanika.

Vladi može biti izglasano nepoverenje većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika, a isti rokovi se odnose i na predlog za izglasavanje nepoverenja predsedniku vlade i pojedinim ministrima.

Kada je reč o ostavci ministra, predsednik vlade o njoj obaveštava Skupštinu koja to bez rasprave prima k znanju na prvoj narednoj sednici i time mu prestaje mandat.

Predloženim izmenama iz zakona se briše formulacija po kojoj šefovi kabineta predsednika i potpredsednika vlade imaju položaj direktora službe vlade koji je odgovoran predsedniku Vlade, jer je, kako je obrazloženo, ta formulacija izazivala nedoumice o tome da li su šefovi kabineta državni službenici na položaju ili funkcioneri.

Izmenama je predviđeno i potpuno drugačije uređenje odnosa između predsednika Republike i Vlade, jer po novom Ustavu vanredno stanje više ne uvodi predsednik Republike na predlog Vlade, već Narodna skupština, odnosno zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, ako parlament nije u mogućnosti da se sastane.

Isto tako, predsednik Republike više ne donosi akte za vreme vanrednog stanja, već to čini Vlada uredbom uz supotpis predsednika Republike, ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Takođe, izmenama je predloženo brisanje odredbi koje daju pravo predsedniku Republike da traži da Vlada zauzme stav o pojedinim pitanjima iz njene nadležnosti i obaveza Vlade da o tome odmah obavesti predsednika Republike.

Izmene ostalih zakona o upravi

Marković je obrazložio i predložene izmene Zakona o državnoj upravi i Zakona o platama državnih službenika i nameštenika državnim službenicima.

Izmene Zakona o državnoj upravi Vlada je predložila zbog stvaranja pretpostavki za konkretizaciju nadležnosti Vlade i organa državne uprave prema organima autonomne pokrajine, čime se iz važećeg zakona izostavljaju rešenja koja nisu u saglasnosti sa novim Ustavom.

Prema Markovićevim rečima, vlada je predložila da se licima koja su imala status postavljenih lica, a nisu rukovodila unutrašnjom jedinicom u državnom organu, koeficijent određuje prema osmom platnom razredu platne grupe u kojoj se nalazi njihovo radno mesto.

Vlada je obrazložila da lica koja su imala status postavljenih lica to prestaju da budu, ali da njihova radna mesta ne postaju istovremeno time položaji.

Prema obrazloženju ministra, izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima predviđeno je da se u Srbiji praznuju Nova godina (1. i 2. januar), Praznik rada ( 1. i 2. maj) i Dan pobede ( 9. maj).

Određeno je da državni praznici budu Sretenje (15. februar) kao Dan državnosti, zatim prvi dan Božića (7. januar) i uskršnji praznici, počev od Velikog petka do drugog dana uskrsa.

Zaključeni predlozi za RIK

Uskoro novi članovi RIK-a (arhiva, Fonet)

Skupština Srbije je bez rasprave završila razmatranje predloga za razrešenje sadašnjeg sastava Republičke izborne komisije i imenovanje novih članova i njihovih zamenika.

Poslaničke grupe su predložile da za predsednika RIK-a bude imenovana sudija Vrhovnog suda Srbije Sonja Brkić, a za zamenika pravnik Dejan Đurđević, koji tu funkciju obavlja i sada.

Za sekretara RIK-a predložen je zamenik sekretara Skupštine Srbije Marko Danilović, a sekretarka parlamenta Tamara Stojčević predožena je za zamenika sekretara RIK-a.

Poslaničke grupe su predložile članove i zamenike članova RIK-aroporcionalno broju poslanika koje imaju u parlamentu. Skupština će u danu za glasanje razrešiti dosadašnje članove RIK i imenovati nove.

Na dnevnom redu 30 tačaka

Na sednici su razmatrani Predlog odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vladi, Zakona o državnoj upravi i Zakona o državnim i drugim praznicima i o dopuni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika. Na dnevnom redu je i niz konvencija i sporazuma.

Parlament je prihvatio da se tokom ove sednice razmatra i Predlog deklaracije o osudi blokade i izolacije koju prema Kubi sprovodi SAD, koju su podneli radikali.

Poslanici su na početku sednice minutom ćutanja odali poštu preminulom gradonačelniku Beograda i potpredsedniku Demokratske stranke Nenadu Bogdanoviću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.