Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o delegacijama i odborima

Beograd -- Skupština Srbije tek u popodnevnom delu završila raspravu o izboru članova odbora i međunarodnih delegacija.

Skupština Srbije završila je danas raspravu o predlogu odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama i počela razmatranje amandmana na predložene izmene Zakona o zaštitniku građana.

Rasprava je protekla u višečasovnom javljanju poslanika opozicione Srpske radikalne stranke po povredi Poslovnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poslanici SRS iskoristili su raspravu za komentare o presudi Haškog tribunala nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Krajine Milanu Martiću, kao i o uslovima života u izbegličkom naselju Grmovac u opštini Zemun.

Nešto posle 14 sati, predsednik Skupštine Oliver Dulić proglasio je jednočasovnu pauzu. Naime, više od tri sata od početka zasedanja poslanici SRS-a kritikovali su gradske vlasti, Demokratsku stranku i Demokratsku stranku Srbije, optužujući ih da sprečavaju uvođenje struje u izbegličkom naselju Grmovac.

Neposredno pre pauze reagovao je i šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić koji je kazao da niko ne spori pravo poslanika da za govornicom iznose određene probleme, ali da se o tome ne može govoriti satima.

"Treba i u tome imati mere i ne vređati prava drugih koji žele da rade po dnevnom redu", rekao je Aligrudić. On je dodao i da parlament nikome neće pomoći ako se ne vrati zakonodavnoj aktivnosti i ako satima bude raspravljao o jednom slučaju.

Za Gordanu Čomić iz Demokratske stranke je neprihvatljivo da se sa govornice čuju zahtevi da ministri ili poslanici telefonskim pozivima rešavaju evidentne probleme građana "jer to znači rušenje dostojanstva parlamenta".

Radikali, međutim, nisu odustali od, kako su rekli, svoje obaveze da štite interese žitelja Grmovca, blizu Zemuna, optužujući DS i DSS da se svete tim građanima jer im je radikalska vlast u Zemunu "trn u oku".

Inače, Skupština Srbije je nastavila vanredno zasedanje sa dnevnim redom prema kome bi se donela odluka o izboru članova skupštinskih odbora i o utvrđivanju sastava devet stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Bilo je predviđeno da poslanici razmotre izmene i dopune zakona o zaštitniku građana, slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Državnoj revizorskoj instituciji.

Na te predloge upućeno je oko 20 amandmana. Poslanici Skupštine Srbije bi o tim zakonima, koje su predložila 122 poslanika vladajuće većine, trebalo danas i da glasaju.

Izmene tri zakona predložene su zbog usklađivanja sa Ustavom Srbije i kako bi Skupština na narednoj vanrednoj sednici ispunila obaveze iz Ustavnog zakona i izabrala ombudsmana, organe Državne revizorske institucije i omogućila ostvarenje prava građana na obaveštenost.

Nedostaju dozvole za uvođenje struje u Grmovac

Gradski sekretar za urbanizam i građevinarstvo Beograda Nenad Komatina negirao je da sprečava uvođenje struje stanovnicima izbegličkog naselja Grmovac kod Zemuna i ocenio da se radi o političkom marketingu Srpske radikalne stranke.

"To je čist nonsens jer se ne radi o dobroj volji jednog čoveka. Ne radi se o tome da ja nekome ne dam struju, niti je tako nešto u mojoj moći", kazao je Komatina, kao i da je problem u činjenici da ne postoje saglasnosti 15 vlasnika parcela kroz čije imanje treba da prođe potrebna infrastruktura za uvođenje struje.

On je kazao da je nekorektno što ga poslanici SRS-a napadaju jer se na toj funkciji nalazi dve i po godine, a naselje Grmovac nema struju već 10 godina.

Završena rasprava o zaštitniku

Skupština Srbije takođe je večeras završila raspravu o amandmanima na predložene izmene Zakona o zaštitniku građana, a sutra će razmotriti amandmane na predložene dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Predstavnik predlagača Nada Kolundžija iz Demokratske stranke rekla je da je prihvaćen amandman poslanika Saveza vojvođanskih Mađara Lasla Varge, Andree Galgo-Ferenci i Balina Pastora da se zakonom precizira da se ombudsman, osim o ljudskim, stara i o zaštiti manjinskih prava.

Kolundžija je rekla i da je prihvaćen amandman Srpske radiklane stranke kojim je predvođeno da se i zamenik zaštitnika građana, kao i ombudsman, bira većinom glasova svih poslanika.

Skupština će sutra u 10.00 razmotriti amandmane na predložene dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.