Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o amandmanima na budžet

Beograd -- Skupština Srbije završila večeras rad i sutra će nastaviti raspravu o amandmanima na predloženi budžet za iduću godinu.

Poslanici opozicije su tokom načelne rasprave o budžetu rekli da je on "antireformski, rasipnički i predizborni", dok su poslanici vladajuće koalicije rekli da je razvojni i socijalan. Oni su izneli niz zamerki na izdatke iz državne kase, a od dostavljenih 108 amandmana Vlada je prihvatila jedan - Demokratske stranke.

Vlada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prihvatila amandman na predlog budžeta koji su podneli poslanici Nada Kolundžija i Marko Đurišić, kojim se predlaže da se iznos od 230,6 miliona dinara, koliko je budžetom predviđeno za zarade zaposlenih u skupštinskim službama, poveća na 323,66 miliona dinara.

Prema njihovom predlogu, ta sredstva biće obezbeđena umanjenjem predviđenog novca za naknadu u naturi sa 1,05 miliona dinara na 550.000 dinara.

Stalni troškovi bi, prema tom predlogu, bili smanjeni sa 127 miliona na 94 miliona dinara, usluge po ugovoru sa 167,3 na 122,8 miliona, specijalizovane usluge sa 5,4 miliona na 50.000 dinara, a troškovi materijala sa 114,5 miliona na 85,12 miliona dinara.

Predlogom je predviđeno da prihodi državne kase budu 639,6 milijardi dinara, rashodi 654,4 milijardi dinara, a budžetski deficit 14,8 milijardi dinara.

Predlog budžeta, koji je za 9,9 odsto veći nego u 2007. godini, rađen je na osnovu procena da će u idućoj godini rast bruto društvenog proizvoda, kao i inflacije, biti šest odsto.

U popodnevnoj raspravi, poslanici Srpske radikalne stranke zatražili su da 385,16 miliona dinara namenjenih službi Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa budu usmerena u Fond za razvoj Republike Srbije.

Oni su ocenili da nema nikakve svrhe da postoji Koordinaciono telo za jug Srbije i da bi sredstva namenjena tom telu mogla mnogo pametnije da se iskoriste.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi nije podržao taj amandman SRS-a. On je rekao da svrha formiranja Koordinacionog tela nije bila samo stvaranje bezbednosti i stabilne situacije, nego i da se opštine na jugu Srbije osposobe i da ravnopravno sa drugim opštinama prate društveno-ekonomske tokove.

"Apsolutno je neozbiljno da sredstva namenjena za pomoć ovim opštinama za podizanje kvaliteta života usmerimo prema postojećem fondu koji ionako ove opštine veoma malo koriste", naveo je Halimi.

Poslanici SRS-a zatražili su i da se iz predloženog budžeta brišu sredstva namenjena Kancelariji Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta ocenila je da je ta kancelarija apsolutno u službi Haškog tužilaštva, kao što su, kako je navela, u službi tog tužilaštva i Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine.

Poslanik Liberalno-demokratske parije Slobodan Maraš zatražio je da se jasno definišu sredstva namenjena Vojvodini iz dela koji se odnosi na Kancelariju za Nacionalni investicioni plan.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton kritikovao je, kako je naveo, velika sredstva koja se izdvajaju za ministarstva sile.

Ocenio je i da sredstva od 160 miliona dinara, koja se odnose na Ministarstvo kulture, ne mogu trošiti za "pojedine selektivno izabrane informativne kuće kao što je, pre svega, javno preduzeće Tanjug".

Marton je ocenio da bi velika sredstva koja se izdvajaju za selektivno finansiranje Tanjuga trebalo usmeriti u otvaranje ustanova specijalizovanih za lečenje osoba sa kancerom.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Rajko Baralić ocenio je da je potrebno izdvajati više sredstava za pomoć osobama sa invaliditetom i za rano otkrivanje teških bolesti, ali Martonov amandman za njega je neprihvatljiv.

Baralić je naveo da SPS podržava i zalaže se za opstanak Jugoslovenskog pregleda, Tanjuga, Filmskih novosti i Radio Jugoslavije jer, navodeći da su ostale novinske agencije komercijalni servisi, a Tanjug "ima drugo značenje u ovoj zemlji".

"Nećemo lako preći preko toga da je neko nameračio da otkupi zgradu Tanjuga na najboljoj mogućoj lokaciji na Kosančićevim vencu u Beogradu", naveo je Baralić.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor predložio je da se 10 miliona dinara izdvoji za fond za nacionalne manjine i ocenio da je dobro što je budžetom za nacionalne savete predviđeno 150 miliona dinara.

"Problem je taj što se nacionalne zajednice pominju samo na tom jednom mestu a nema reči o fondu za nacionalne manjine čije osnivanje je utvrđeno Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina iz 2002. godine sa ciljem podsticanja ekonomskog, kulturnog i opšteg razvoja manjina", naveo je Pastor.

Odbor za finansije prihvatio četiri amandmana

Odbor Skupštine Srbije za finansije prihvatio je danas četiri amandmana na predlog Zakona o budžetu za 2008. godinu.

Dva amandmana predložila je Vlada Srbije i odnose se na preraspodelu sredstava za zaposlene u pravosuđu, jedan su podneli poslanici Nada Kolundžija i Marko Đurišić, a jedan Srđan Šajn.

Vlada, Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima i Sindikat organizacija pravosudnih organa zaključili su 20. novembra protokol kojim je predviđeno da se za državne službenike i nameštenike u pravosudnim organima ponudi program rešavanja viška zaposlenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.