Izvor: B92, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o Zakonu o predsedniku

Beograd -- Skupština završila večeras rad oko 21h, raspravu o amandmanima na Predlog zakona o predsedniku Republike nastaviće sutra.

Na taj predlog zakona podneto je ukupno 56 amandmana, od kojih je Vlada Srbije prihvatila pet, a poslanici su do sada razmotrili 36. Opozicioni poslanici su zatražili da se posebno preciziraju odredbe o nadležnostima šefa države i nespojivosti funkcija.

Poslanička grupa LDP-a podnela je amandman kojim traži da se Zakonom utvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da predsednik ne može vršiti funkciju predsednika političke stranke niti bilo koju funkciju u političkoj stranci, a sličan amandman predložili su i socijalisti.

Poslanici LDP-a navode da se mora sprečiti jačanje partijske države i akumulacija različitih funkcija, jer se time akumuliraju moć i vlast, na štetu razvoja demokratskog društva.

Vlada je prethodno odbila amandman LDP-a, navodeći da "funkcija u političkoj stranci nije javna funkcija i da bi se predloženim amandmanom promenio ustavni položaj predsednika".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković ponovio je tu argumentaciju, pozivajući se na Zakon o sukobu interesa, koji pod javnom funkcijom podrazumeva funkcije u državnim organima i javnim preduzećima.

Marković je ocenio da se oblici udruživanja građana u nevladine ili političke organizacije ne mogu podvoditi pod javne funkcije, već spadaju u domen privatnog prava.

"Ako prihvatimo da je politička funkcija javna funckija, onda bi to morali dosledno da sprovedemo u celom sistemu od lokalne samouprave do vrha države", rekao je on, dodajući da Srbija ne može da ide mnogo dalje od drugih demokratskih zemalja u kojima šefovi država ili vlada nisu podneli ostavke na partijske funkcije.

Poslanik SPS-a Rajko Baralić čestitao je sa skupštinske govornice nekadašnji praznik Dan Republike, 29. novembar, podsećajući da je tog dana 1945. ukinuta monarhija.

On je dodao da zahvaljujući tome Skupština danas raspravlja o Zakonu o predsedniku Republike.

Prema zakonskom predlogu, predsednik ne može vršiti drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost i dužan je da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija.

Zakonom se utvrđuju nadležnosti predsednika, koji može najviše dva puta biti biran na tu dužnost, sa mandatom od pet godina.

Takođe, ovim rešenjem regulišu se brojna pitanja vezana za predsednika kome je prestala funkcija, a prvi put i pitanja vezana za supružnika predsednika, koji za vreme njegovog mandata može primati platu u visini od 20 odsto od plate predsednika.

Na ovo zakonsko rešenje upućeno je 56 amandmana, od kojih je Vlada nekoliko prihvatila.

Poslanici bi u nastavku sednice trebalo da razmotre i amandmane na predlog Zakona o izborima za predsednika Srbije, koji predviđa da te izbore raspisuje predsednik parlamenta i istovremeno utvrđuje dan za glasanje i dan od kada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.