Izvor: B92, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o Zakonu o duvanu

Beograd -- Skupština Srbije razmatrala je amandmane na izmene i dopune Zakona o duvanu.

Vlada Srbije nije prihvatila nijedan od 23 amandmana koja su na izmene Zakona podneli poslanici Srpske radikalne stranke. Izmene zakona predložene su zbog usaglašavanja domaćeg zakonodavstva s pravilima Evropske unije, Svetske trgovinske organizacije i sporazumom o slobodnoj trgovini u regionu CEFTA.

Predloženo je da se smanjenjem odnosno ukidanjem obaveze otkupa ili proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćeg obrađenog duvana eliminiše postojeća diskriminacija domaćih proizvođača duvanskih proizvoda u odnosu na strane.

Trgovcima duvanskim proizvodima na malo olakšava se obavljanje posla tako što će sa jedne na dve godine biti produženo važenje dozvole za obavljanje trgovine.

Milosavljević: Za kvalitetniju proizvodnju

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je da Srbija već nekoliko godina ima problem da prerađivačima i fabrikama omogući da iz domaće proizvodnje nabave zakonski minimum od 30 odsto duvana.

Milosavljević je, na kraju rasprave o amandmanima na vladin predlog izmena Zakona o duvanu u Skupštini Srbije, rekao da su robne marke duvana koje se proizvode u Srbiji neprihvatljive za proizvodnju cigareta u stranim kompanijama, koje su privatizovale domaću duvansku industriju.

Cilj izmena je stvaranje mogućnosti za podizanje konkuretnosti proizvodnje.

Predloženo je da se smanjenjem, odnosno ukidanjem obaveze otkupa ili proizvodnje domaćeg obrađenog duvana eliminiše postojeća diskriminacija domaćih proizvođača duvanskih proizvoda u odnosu na strane.

Ministar je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede, kroz mere agrarne politike, podstaći proizvodnju onih sorti duvana koje se traže i izrazio očekivanje da će rast te proizvođnje obezbediti i uravnoteženje spoljnotrgovinske razmene u proizvodnji duvana jer Srbija mnogo više duvanskih proivoda uvozi nego što izvozi.

On je takođe najavio da će se, u zavisnosti od sorte duvana, premije za proizvođače kretati od 65 do 110 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.