Skupština o Krivičnom zakonu

Izvor: B92, 25.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o Krivičnom zakonu

Beograd -- Skupština Srbije završila je raspravu o izmenama Zakonika o krivičnom postupku, a rad nastavlja u ponedeljak.

Podršku izmenama dva ZKP-a najavili su predstavnici većine poslaničkih grupa, dok će protiv glasati poslanici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije. Ministar pravde Dušan Petrović je na kraju rasprave pozvao poslanike da podrže predložena rešenja i izrazio uverenje da je njihovo izglasavanje u najboljem javnom interesu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Povodom izmena drugog ZKP-a koje se odnose na pritvor, Petrović je ukazao na važnost da okrivljeni za najteža krivična dela budu dostupni pravosudju.

Jedan od predloga je da se odloži primena tog Zakona jer nisu obezbeđeni materijalni i tehnički uslovi za njegovo sprovođenje. Drugi važan razlog je neophodna promena postojećeg zakonika u vezi sa dužinom trajanja pritvora optuženima i nepravosnažno osuđenima za najteža krivična dela.

Podsetimo, pre dva dana doneta je nepravosnažna presuda optuženima za ubistvo premijera Đinđića, a prema predloženim izmenama, i o dužini njihovog boravka u pritvoru odlučivalo bi sudsko veće, bez dosadašnjih zakonskih ograničenja.

Većina poslaničkih grupa podržaće izmene Zakonika o krivičnom postupku, dok su poslanici SRS i SPS-a najavili da će glasati protiv predloženih rešenja.

Promene

Zakonik o krivičnom postuku trebalo je da počne da se primenjuje 1. juna ove godine, a prema predlogu Vlade, primena će biti odložena za 18 meseci - do 31. decembra 2008. godine.

Osim finansijskih poteškoća, kao razlog za odlaganje nadležni ministar je naveo i usklađivanje Zakonika sa novim Ustavom Srbije. A ukoliko Skupština usvoji predložene izmene, biće ukinuta i zakonska odredba prema kojoj je trajanje pritvora ograničeno zakonom.

Time se omogućuje da optuženi za najteža krivična dela budu na raspolaganju pravosuđu sve do izricanja pravosnažne presude. Trajanje pritvora posle podizanja optužnice, odnosno izrečene prvostepene presude više neće biti ograničeno zakonom, već će o tome odlučivati sudsko veće.

Ministar Dušan Petrović je podsetio da je Zakonik donet 2001. godine "kada nije bilo moguće predvideti sa kakvim će se sve slučajevima u praksi sresti zakonodavac, a da smo sada suočeni sa dugotrajnim postupcima za organizovani kriminal i ratne zločine".

Izmene Zakonika neće podržati radikali i SPS. Poslanici radikala oštro su kritikovali pojedine odredbe Zakonika, uz ocenu da su anglo-američke, te da nisu usklađene sa prilikama u Srbiji.

Poslanici LDP-a i klub vojvođanskih poslanika najavili su podršku izmenama Zakonika, ali uz oštre kritike i komentar da se na taj način veliko zlo samo zamenjuje manjim. Podršku izmenama najavila je i Romska partija.

Skupština bi danas trebalo da izabere sekretara i zamenike sekretara, kao i članove stalnih delegacija u međunarodnim organizacijama.

Verifikovani su mandati novoizabranim poslanicima Jovanu Nešoviću i Ivanu Živadinoviću iz G 17 plus i Đorđu Mamuli iz Demokratske stranke Srbije.

Oni su izabrani umesto poslanika iz istih stranaka koji su imenovani na funkcije u Vladi Srbije.

Dulić: Izmene veoma važne

Oliver Dulić (Beta)

Gostujući u Poligrafu B92, predsednik parlamenta Oliver Dulić iz DS-a ocenio je da su izmene Zakonika o krivičnom postupku veoma važne jer u ovom trenutku, zbog niza problema u pravosuđu, ne postoji mogućnost za njegovu primenu.

"Država nije uspela da to uredi na način na koji je to trebalo da se uredi. Postoji nezadovoljstvo time kako je to urađeno. S druge strane, tu postoji potreba da se promeni nekoliko članova zakona da bi se sprečilo da neke osobe koje su pod istragom, a nisu osuđene, budu puštene sledeće nedelje", kaže Dulić.

Hadžiomerović: Mnoge novine

Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije kaže da Zakonik o krivičnom postupku unosi mnoge novine.

"Jedna od njih je tužilačka istraga. Sada istrage vode istražne sudije na zahtev javnog tužioca, a od sada bi istragu vodio javni tužilac pod nadzorom, tako da kažem, istražnog sudije, koji će odlučivati o pritvoru i drugim važnim pitanjima", kaže Hadžiomerović.

"Treba obezbediti značajan broj izvršilaca tih poslova, obučiti ih da rade taj posao, obezbediti finansijska sredstva, prostor i tehničke uslove", kaže on.

"Kod nas kao da postoji praksa da zakon bude donet, a da se onda kasni s njegovom primenom, odnosno da se onda vidi da on ne može biti primenjen. Nadam se da će primena zakona, predviđena za kraj naredne godine, tada i početi", kaže Hadžiomerović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.