Izvor: B92, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština ne razmatra Ustavni sud

Beograd -- Izbor sudija Ustavnog suda Srbije nije se našao na dnevnom redu prve sednice novog zasedanja parlamenta, koja je danas počela.

Tako je odlučeno iako se početkom ovog meseca navršava godinu dana od kako Ustavni sud Srbije ne funkcioniše. Lista kandidata za sudije Ustavnog suda koje treba da predloži Skupština biće sastavljena tek pošto Vlada u skupštinsku proceduru uputi zakone kojima se uređuje rad tog suda, zaključeno je na jutrošnjem sastanku šefova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslaničkih grupa s predsednikom parlamenta Oliverom Dulićem.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija, kaže da je tačno da Ustavni zakon propisuje da će se izbor, odnosno imenovanje sudija Ustavnog suda izvršiti najkasnije do kraja prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine, ali da su postojale objektivni razlozi zbog čega to tada nije uradjeno:

"Izvesno je bilo da smo tada izglasali vladu pa onda jos mnoge zakone a da smo usvajali Ustavni sud onda nista drugo ne bismo radili", kaže ona.

Iako u vladajoćoj koaliciji tvrde da im je formiranje Ustavnog suda priroritet, na dnevnom redu sednice su se, umsto toga, našle tačke kao što su Konvencija UN o borbi dezertifikacije u zemljama sa teškom sušom posebno u Afric, Konvencija o zaštiti i održivom razvoju Karpata, o očuvanju evropske divlje flore i faune i Deklaracija o osudi izolacije Kube.

Poslanik SRS-a Aleksandar Vučić ocenjuje da je uzrok odlaganja imenovanja sudija nepostojanje dogovora unutar vladajuće koalicije:

"Dobro je što pričaju o Karpatima možda se tako približavaju Rusiji. A stvarno ne znam zašto o tome rapravljamo i zašto je bitna flora i fauna. Nismo raspravljali o mnogo važnijim stvarima. Mislim da nemaju jedinstvenog tj. zajedničkog stava i zato se ne o tome ne raspravlja", kaže Aleksandar Vučić.

Prema nezvaničnim najavama, Vlada Srbije će usvojiti Predlog zakona o ustavnom sudu na narednoj sednici, u četvrtak, 4. oktobra. Nakon toga bi se u skupštinski dnevni red ovog zasedanja, naknadno, ubacio vladin predlog.

Ustavni sud Srbije ne radi već godinu dana jer je 10. oktobra prošle godine predsednik suda Slobodan Vučetić stekao uslov za penziju, a samo je predsednik bio ovlašćen da zakazuje sednice.

U međuvremenu, usvojen je novi ustav, koji propisuje novi način izbora sudija, dok Ustavni zakon propisuje da će izbor, odnosno imenovanje sudija Ustavnog suda, biti izvršen najkasnije do kraja prvog redovnog zasedanja Skupštine.

Prema Ustavnom zakonu, parlament je odmah posle konstituisanja trebalo da izabere sudije tog suda, ali je za sada, svoj predlog sa imenima deset kandidata, od kojih Skupšitna bira pet, uputio samo predsednik Srbije Boris Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.