Skupština nastavlila sednicu

Izvor: B92, 13.Apr.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština nastavlila sednicu

Beograd -- Skupština Srbije počela je načelnu raspravu o nekoliko predloga zakona, nakon što su poslanici iskoristili vreme za postavljanje pitanja.

Skupštine Srbije nastavila je drugu sednicu prolećnog zasedanja objedinjenim razmatranjem sedam zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa, administracije i kulture.

Na početku rada, zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević zatražio je objašnjenje rukovodstva parlamenta zašto nije dobio odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pitanje koje je već postavio ministarki finansija Diani Dragutinović o sredstvima stečenim prevarnim radnjama u igrama na sreću na nekim televizijama.

Poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi ukazao je na problem da policija u Medveđi odbija da upiše prebivalište deci pojedinih građana i upitao ministra policije Ivicu Dačića kako rešiti taj problem da bi građani ostvarili Ustavom i zakonom zagarantovana prava.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz ocenio je da je neprofesionalno u medijima najavljivati da je povećano obezbeđenje predsednika Srbije Borisa Tadića zbog pretnji pripadnika kriminalne grupe Darka Šarića i naveo da očekuje odgovore na pitanja koje postavio u vezi sa tom kriminalnom grupom.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da još nije dobio odgovor na pitanja o organizovanom kriminalu koje je postavio, a pre svega na pitanja u slučaju kompanije Novosti i Luke Beograd.

Poslanik Srpske napredne stranke Predrag Mijatović pitao je ministra zdravlja Tomicu Milosavljeviću ko kontroliše sporovođenje zakona o dopunskom radu lekara i čija je dužnost da vodi računa o podeli radnog vremena u državnoj i privatnoj praksi.

Zakonski predlozi iz oblasti pravosuđa, administracije i kulture

Parlamentarci će raspravljati o predloženim zakonima o izmenama Zakona o opštem upravnom postupku, o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, kao i o izmenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i opštih akata i o izdavanju "Službenog glasnika Republike Srbije".

Razmatraće i predložene zakona o izmenama i dopunama Zakona o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije, o potvrđivanju Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i o potvrđivanju Okvirne konvencije Saveta Evrope o vrednosti kulturnog nasleđa za društva, kao i Predlog odluke o utvrđivanju stare i retke knjige od izuzetnog značaja.

Predlog odluke o utvrđivanju starih i retkih knjiga od izuzetnog značaja predviđa da 310 srpskih rukopisnih i štampanih knjiga od 15. do 19. veka budu proglašene za kulturno dobro.

Među tim knjigama su Četvorojevanđelje iz osamdesetih godina 14. veka, nekoliko knjiga Zaharija Orfelina, Jovana Rajića i Arhijerejski činovnik iz 1821. godine.

Izmenama i dopunama Zakona o obeležavanju dana žalosti predviđeno je da će ubuduće programske sadržaje i u danima žalosti kontrolisati Republička radiodifuzna agencija.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđeno je da se pripadnici nacionalnih manjina, čiji broj, prema poslednjem popisu, dostiže najmanje dva odsto u ukupnom broju stanovništva, mogu obratiti republičkim organima na svom jeziku, a imaju pravo i da dobiju odgovor na tom jeziku.

Predloženo je i da lokalna samouprava u ravnopravnu službenu upotrebu uvede jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko njeni pripadnici dostižu 15 odsto stanovništva u lokalnoj sredini.

Parlamentarci su drugu sednicu prolećnog zasedanja, koja je sa 94 tačke dnevnog reda najobimnija od konstituisanja aktuelnog saziva parlamenta, počeli 30. marta, a u njenom dosadašnjem toku u načelu su razmotrili 21 zakonski predlog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.