Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština grada 14. jula

Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika, zakazao je za 14. jul, konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine Beograda. Alimpić je sednicu zakazao devet dana pre zakonskog roka, budući da je saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi, termin za njeno zakazivanje bio sve do 6. juna. Obrazlažući odluku da ranije zakaže konstitutivnu sednicu, Alimpić je rekao da nije reč ni o kakvim pravnim začkoljicama, već o primeni zakona.

- Ako je neko mislio da neću iskoristiti zakonske mogućnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prevario se. Podsetiću vas da su u toku pregovori o konstituisanju republičke vlade. Ostavio sam dovoljno vremena da se dogovore pre nego što se održi konstitutivna sednica Skupštine Beograda, istakao je Alimpić. On je dodao da će, čim Gradska izborna komisija dostavi imena i adrese novoizabranih odbornika, uputiti pozive na kućne adrese. Konstitutivnom sednicom će predsedavati najstariji odbornik. Konačne rezultate izbora, Gradska izborna komisija objavila je 22. maja. Zakonom o lokalnoj samoupravi, predviđen je rok od 15 dana za zakazivanje konstitutivne sednice novog saziva Skupštine grada od dana objavljivanja zvaničnih rezultata izbora. Po istom Zakonu, rok za konstituisane nove Gradske skupštine je dva meseca od objavljivanja rezultata izbora.

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta misli o koalicionom sporazumu o preuzimanju vlasti u Beogradu koji su potpisali SRS, SPS i narodnjaci, Alimpić je istakao da je lako dogovoriti oko principa, ali da problemi nastaju u pregovorima oko kadrovskih rešenja.

PREKRAJANJE REZULTATA

Funkcioner SPS-a Aleksandar Antić ocenio je da je odluka Alimpića jeftin pokušaj odlaganja izborne volje građana i „uvođenje Beograda u diktaturu Demokratske stranke“. Antić je agenciji Beta kazao da se radi o neodgovornom ponašanju predsednika Skupštine grada Beograda Zorana Alimpića i da takav termin za zakazivanje konstitutivne sednice nema utemeljenje u zakonu.

- Reč je o pokušaju uvođenja Beograda u privremene mere. Zakazati sednicu samo dan ili dva pre roka za uvođenje privremene mere pokazuje samo da je politika DS-a u Beogradu da ne prihvata izborne rezultate građana i pokušaj da se ti izborni rezultati prekrajaju na drugi način - naveo je on.

Predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić izjavio je da je za ponedeljak, 14. juli, zakazao konstitutivnu sednicu gradskog parlamenta. Alimpić, koji je vršilac dužnosti gradonačelnika prestonice, rekao je da je konstitutivnu sednicu zakazao pre zakonskog roka, koji ističe 6. juna, jer „nije hteo da čeka poslednji trenutak da to uradi“.

Gospodin Alimpic je prekjuce izjavio da ce sazvati skupstinu do 6. juna, a sada odjednom ispade 15. juli. Sta to "proevropski blok" smera? Da li uklanjaju tragove, ili spremaju "puc"? Demonstracije? Da li u ovoj zemlji ima zakona? Sramota da "demokrati" ovako "demokratski" brane fotelje i po svaku cenu zele da ostanu na vlasti. Iz ovoga se vidi, da sve ono, za sta su optuzivali radikale, sada oni rade. Koliko se ja secam, radikali nikada ovako nesto nisu uradili - a mogli su.

14. juli? A zasto? Koliko ti je Djilas dao da to uradis Alimpicu? Sram vas bilo nazovi demokrate. Vlast po svaku cenu - to je ocigledno. E nece vam uspeti ovog puta. Pokazali ste vasu demokratiju gradjanima i to jako dobro. Takva demokratija nam ne treba. Od sada je DS skracenica za Diktatorska Stranka.

Sramote jedne, gde ce vam dusa? Zasto se ovakvim neprihvatljivim sredstvima borite za vlast? Bolje izbrisite to "demokratska", jer to sigurno niste. Narod je svoje rekao i to trebate da postujete, Sram vas bilo! Beograd je dobio novog gradonacelnika i to je ALEKSANDAR VUCIC. Gospodine Alimpicu, prepustite fotelju pobedniku. Ili mozda gradjani treba da vas, zajedno sa njom, iznesu iz zgrade?

Imam utisak da je sve ovo dogovoreno, da bi albanci dobili Ustav, a mi sa tehničkom vladom ostali vezanih ruku. Odlaže se sve zbog ličnih interesa funkcionera DS koji uporno ne daju fotelje, a to što uvlače Srbiju u bezizlaznu situaciju im uopšte nije bitno. Sramota!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.