Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o javnim nabavkama

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o javnim nabavkama

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o javnim nabavkama, kojim se podiže efikasnost i ekonomičnost postupka javnih nabavki.

Za izmene tog zakona glasalo je 140 poslanika, dok je četvoro bilo protiv.

Postupak javnih nabavki nakon usvajanja izmena zakona kojim se reguliše ta oblast trajaće kraće, jer će procedure biti oslobođene komplikovanih i dugih procesa.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je ranije, obrazlažući izmene tog zakona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je do sada proces javnih nabavki u proseku trajao 200 dana, što je veoma sporo i ne odgovara očekivanjima predviđenim u direktivama EU.

Izmenama zakona će, kako je naveo, biti definisane legitimacije onih koji imaju pravo da ulože prigovor, što ranije nije bilo precizirano pa su, kako je naveo, "neki zbog svojih interesa mogli da ulažu prigovore i da odlažu proces".

Vujović je precizirao da je 74 dana prosek za prigovor, a da su "oni mogli da odlože i na godinu dana", što je dosta komplikovalo ceo proces.

Namera stoga i jeste da se postupak, kako je dodao, mora urediti tako da se procesi ne mogu zaustaviti prigovorima, već da se ubrzaju.

Kao još jedan problem Vujović je naveo i to što su minimalne vrednosti za male nabavke bile do tri miliona dinara, a da se novim zakonom taj iznos podiže na pet miliona dinara, dok će limit za nabavke u energetici, saobraćaju poštanskih usluga biti 10 miliona dinara.

"Ideja je da ne opterećujemo te procedure dugačkim i komplikovanim procesima", objasnio je Vujović.

Poslanici Skupštine Srbije ranije danas su završili raspravu u načelu i u pojedinostima o 14 zakonskih predloga iz oblasti finansija, obrazovanja, drumskog saobraćaja i određivanja broja zaposlenih u javnom sektoru.

Poslanici će se izjasniti i o predlozima zakona o prevozu tereta i putnika u drumskom saobraćaju, kao i o udžbenicima, visokom obrazovanju i sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Na set ekonomskih zakona bio je podnet 351 amandman. Na Predlog zakona o udžbenicima, kao i na izmene zakona o visokom obrazovanju i o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja podnet je 131 amandman.

Novi zakon o udžbenicima trebalo bi da obezbedi kvalitetne udžbenike koji će biti dostupni svim učenicima, da zaštiti porodični budžet, i reši problem korupcije i netransparetnosti u izboru udžbenika.

Visokoškolske ustanove će izmenama Zakona o visokom obrazovanju samostalno odlučivati o broju ispitnih rokova. Izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja trebalo bi da se usklade uslovi za odlazak u penziju zaposlenih u prosveti sa Zakonom o radu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Efikasnije i ekonomičnije javne nabavke

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2015

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o javnim nabavkama, kojim se podiže efikasnost i ekonomičnost postupka javnih nabavki...Za izmene tog zakona glasalo je 140 poslanika, dok je četvoro bilo protiv...Postupak javnih nabavki nakon usvajanja izmena zakona kojim se reguliše ta oblast trajaće...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.