Izvor: B92, 27.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije usvojila Ustavnu povelju

Beograd -- Posle više od 10 meseci od potpisivanja "Beogradskog sporazuma", poslanici Skupštine Srbije u ponedeljak su usvojili Ustavnu povelju zajednice Srbije i Crne Gore i Zakon o njenom sprovođenju. Za tekst Povelje glasalo je 166 poslanika, a 47 je bilo protiv. Za Zakon o sprovođenju Povelje glasalo je 130, protiv je bilo 83, a 3 su bila uzdržana. Poslanici Demokratske stranke Srbije nisu glasali za Zakon o sprovođenju Povelje, ali su glasali za usvajanje teksta Ustavne povelje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok su poslanivci Demohrišćanske stranke Srbije Batića glasali za Zakon ali ne za tekst Ustavne povelje.

Šef Poslaničke grupe "DOS, reforme Srbije" u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović izjavio je da rešenja u Ustavnoj povelji i Ustavnom zakonu garantuju stabilnost nove državne zajednice jer iza njih stoje političke većine i u Srbiji i u Crnoj Gori. "Važno je da je Parlament imao snage da usvoji Povelju i Zakon i na takav način definitivno ubrza redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore", rekao je Jovanović po usvajanju najvažnijih akata državne zajednice Srbije i Crne Gore. Jovanović je dodao da očekuje da će u narednih 30 dana biti završen i preostali deo posla i stvorena nova država. "Radićemo na najbolji način, pokušavajući da stvorimo društvo srećnije od onoga koje smo danas definitivno promenili", rekao je Jovanović.

Predsednik Skupštine Nataša Mićić izrazila je zadovoljstvo što su Povelja i Zakon usvojeni velikom većinom glasova.

Ranije tokom dana, u raspravi u Skupštini, pozivajući poslanike da glasaju za Povelju i Zakon o njenom sprovođenju, premijer Srbije Zoran Đinđić je rekao da su rešenja u tim dokumentima nesavršena, ali da oni treba da budu usvojeni i naglasio da je usvajanje ta dva akta u državnom i nacionalnom interesu. "Ukoliko ne rešimo status države, mi ćemo narod uvesti u duboke ekonomske probleme", rekao je Đinđić i ocenio da su predložena rešenja daleko od idealnih, ali da su u sadašnjem trenutku najbolja moguća. "Ja ne mislim da je to truli kompromis koji mi sada pravimo i ne mislim da bi razdvajanje bilo i u interesu Srbije i u interesu svih nas koji živimo na ovim prostorima. Mislim da smo toliko šansi propustili u poslednjih dvadesetak godina da ne smemo više da propuštamo nijednu šansu. Mislim da će Srbija u ovoj zajedničkoj državi biti dobro sačuvana, mnogo bolje nego i u jednoj dosadašnjoj državnoj zajednici u kojoj je bila i zato je krajnji tenutak da donesemo odluku, kakva god da bude, ali da je donesemo, pošto ne vidim alternativu, osim odlaganja. Ne vidim nikakav drugi predlog koji može da dobije većinu osim tog. Ja vas pozivam da, uz svu svest o nesavršenosti tog rešenja, glasate za njega, glasate i za Povelju i za Zakon o njenom sprovođenju, jer glasati za Povelju, a ne glasati za Zakon je kao ići na trke sa automobilom, ali bez benzina. A onda se čudite što niste pobedili. To je licemerno, ako nećete da idete na trke, onda nemojte da glasate ni za Povelju", rekao je Đinđić.

Prepodnevni deo zasedanja Skupštine završen je burnom polemikom predsednika Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Dejana Mihajlova i Đinđića. Pošto je Mihajlov ponovio stav svoje partije da neće glasati za Zakon o sprovođenju Povelje, jer ovaj predviđa da građani Srbije finansiraju odvajanje Crne Gore, Đinđić je pozvao poslanike DSS da otvoreno kažu da li su ili ne za očuvanje zajedničke države. "Dame i gospodo, velika istorijska odgovornost je na nama. Srbija i građani Srbije nemaju pravo na propale projekte i propale investicije. Nama treba država koja će funkcionisati, a ne država koja će nestati sama od sebe kroz 3 godine, a to nam se nudi Zakonom o sprovođenju Ustavne povelje", rekao je Mihajlov.

"Ako niste za to da se nešto sprovodi, gospodo iz DSS, onda budite protiv toga da se uopšte izglasa. Nego, hoćemo, ali da ne bude. Mi bismo, ali da ne. Recite 'nećemo', budite jednom iskreni, hrabri i zaustavite život u zemlji. Svakog dana odlaganja, to što vi niste mogli jer ste bili umorni da dođete na Komisiju, pa 15 dana kasnije 'mi danas imamo ovo nego što bismo imali', košta ovu zemlju prava da izveze 10.000 tona junećeg mesa u Evropsku uniju. Ko vama daje pravo da vi budete umorni u ime ovoga naroda? Ako ste umorni, idite pa spavajte", rekao je Đinđić.

"Od silne nervoze, od silne magle koju smo čuli ovde i koja je prosipana ovde, opet će se sve završiti na štetu građana Srbije. Ja ne vidim da je nervoza koja je ovde ispoljena briga za građane Srbije. Pre svega mislim da je to briga za svoju ličnu vlast", replicirao je Mihajlov.

"Pa zar ne bi bilo jednostavnije da se odvoji Srbija i da ja budem u Srbiji vlast, nego da imamo gore još neku strukturu? To su gluposti. Ako ne bude izglasano ovo, šta će biti izglasano? Ništa. Još godinu dana ćete spavati, pa još 10 godina, pa još 100 godina, kao trnoružica koja čeka svog princa da je probudi. Prošle su bajke, ovo je realan život. Preuzmite na sebe odgovornost kao realni političari u realnoj zemlji, ili brate, sklonite se sa političke scene, pa idite, pa spavajte u nekoj bajci", odgovorio je Đinđić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.