Skupština Srbije sutra o Kosmetu

Izvor: Politika, 25.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije sutra o Kosmetu

Narodna skupština Srbije raspravljaće sutra o Kosovu i Metohiji, a poslanici bi trebalo da čuju izveštaj pregovaračkog tima, da saslušaju obraćanje predsednika države i premijera i da na kraju usvoje novu rezoluciju. Oliver Dulić, predsednik parlamenta, najavljivao je da će sednica biti održana u petak, međutim, u jučerašnjem saopštenju on je naveo da je, nakon konsultacija sa Slobodanom Samardžićem, ministrom za Kosovo i Metohiju, procenjeno da su se stekli uslovi za održavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sednice ranije nego što je bilo planirano.

Dulić je u saopštenju naveo i da je ministar Samardžić planirao da u toku jučerašnjeg dana održi konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o tekstu rezolucije. Međutim, opozicionari su tvrdili da ih još niko nije zvao na konsultacije, ali da će se, u svakom slučaju, odazvati pozivu, uz napomenu da "očigledno treba prvo da se usaglase unutar vladajuće koalicije".

Pre zvaničnog zakazivanja sednice posvećene Kosovu i Metohiji, opozicioni poslanici koristili su juče skupštinsku govornicu umesto za raspravu o amandmanima na izmene Zakona o privatizaciji isključivo za postavljanje pitanja zašto nema sednice o Kosmetu, a radikali su najavili i da će opstruirati rad parlamenta, ukoliko "kosmetska sednica" ne bude zakazana najkasnije za sutra. Najavljujući opstrukciju, Dragan Todorović je, sa skupštinske govornice upozorio vladajuću koaliciju da se što pre dogovori. "Hoćemo raspravu o sednici Saveta bezbednosti i hoćemo da parlament donese rezoluciju koja bi obavezivala sve državne rukovodioce da po njoj postupaju", rekao je on i dodao da će SRS, ukoliko vladajuća koalicija ne postigne dogovor do srede, početi opstrukciju. "Nećemo raditi ništa drugo dok ne dobijemo predlog rezolucije, ili ćemo mi sastaviti predlog".

Potpredsednik Skupštine Rade Obradović (DSS), koji je predsedavao sednici, dao je potom pauzu, da bi se konsultovao sa predsednikom parlamenta, koji nije bio u Beogradu. Sat kasnije, Dulić je zakazao sednicu za sutra, a parlament je normalno nastavio rad po amandmanima na zakon.

Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, kazao je novinarima da je sednica o Kosmetu trebalo da se održi još prošle nedelje, ali da ga je Dulić zamolio da ona bude ove nedelje, jer neće biti spreman izveštaj pregovaračkog tima i predlog rezolucije. "A mi sad raspravljamo o stvarima o kojima je trebalo da pričamo pre mesec dana, iako je očigledno da parlament ima samo ovu nedelju za rad". Objašnjavajući zašto baš sutra mora da bude "kosmetska sednica", Nikolić je rekao da je neprihvatljivo raspravljati o bilo čemu drugom i dodao da SRS i dalje ostaje pri stavu "da smo bili dobro predstavljeni na sednici Saveta bezbednosti i da su izjave koje su dali ljudi koji su nas tamo predstavljali, za radikale apsolutno prihvatljive". On je naglasio: "Mi ćemo samo insistirati na ponašanju posle proglašenja nezavisnosti Kosmeta i, čini mi se, da su stavovi Vojislava Koštunice takvi da ni on neće imati ništa protiv toga. Ako je rečeno da nećemo u NATO, da nećemo pregovore sa EU sve dok ona ne kaže da Srbija, celovita kakva je sada, ide u EU i ako kažemo da ćemo razmisliti o tome kako ćemo se ponašati prema državama koje priznaju nezavisnost, pa u čemu se mi onda razlikujemo? Ostaje samo još da se izjasni predsednik Srbije i njegovi poslanici. Mislim da možemo da postignemo apsolutnu saglasnost, a na to nas obavezuje i Ustav. Ko u Skupštini Srbije sme da kaže da Srbija neće biti celovita, ili da može u delovima da ulazi u EU?".

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe DS-a, rekla je novinarima, da je opšti interes da sednica o Kosmetu bude što pre, da je sreda ranije pominjana kao prvi mogući datum, ali "očigledno je da se postavlja pitanje može li tekst rezolucije biti usaglašen, a postoji potreba da on bude u najvećoj mogućoj meri usaglašen pre ulaska u parlament". Na novinarsko pitanje da li vladajuća koalicija može da se složi oko teksta rezolucije, Kolundžija je rekla: "Za Demokratsku stranku bitna je objektivna procena dva prioriteta – očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i evrointegracije. Mi mislimo da je moguće naći rešenje koje neće ugroziti evropsku perspektivu, a Srbija će istovremeno svim kapacitetom braniti svoj teritorijalni integritet. U tekst rezolucije ne treba stavljati stavove koji prejudiciraju rešenja, pa da oni budu reakcija na ta rešenja. Rezolucija treba da sadrži okvir za državne institucije Srbije za nastavak procesa traganja za kompromisnim rešenjem".

Rade Obradović (DSS), potpredsednik parlamenta, odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li DSS insistirati na stavu da nema potpisivanja sporazuma sa EU bez Kosova i Metohije, rekao je da je o tome mnogo puta razgovarano. On je zaključio: "Pregovori služe da se dođe do jedinstvenog stava. Da je taj stav jedinstven, verovatno, bi se danas raspravljalo o tome, a ne o amandmanima na zakon. Što se tiče DSS-a, Predsedništvo stranke je, pre nekoliko dana, u proširenom sastavu izašlo sa jasnim stavom po pitanju Kosova i Metohije".

--------------------------------------------------------------------------

Glasanje o budžetu sutra u 10

Predsednik parlamenta Oliver Dulić zakazao je glasanje o budžetu za narednu godinu za sutra u 10 časova, dakle, četiri sata pre održavanja sednice posvećene Kosovu i Metohiji. Da podsetimo, trebalo je da se poslanici izjasne o budžetu prošlog petka, ali zbog nedolaska jednog broja poslanika DSS-a na sednicu i nepostojanja većine za njegovo usvajanje, glasanje je odloženo. DSS je tada rekao da će, čim bude zakazano novo glasanje o budžetu DSS glasati za usvajanje budžeta, a to je rečeno i juče.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.