Izvor: B92, 07.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije o predlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa

Beograd -- Skupština Srbije nastaviće u četvrtak raspravu o vladinom Predlogu zakona o sukobu interesa. Republički parlament je, nakon popodnevne pauze za ručak, radio toliko dugo da utvrdi da ponovo nema kvorum, pa je bila data nova pauza do 16 sati. Poslanici Socijalističke partije Srbije izvadili su tada svoje glasačke kartice i onemogućili rad parlamenta, jer predsedavajući sednice nije dao reč šefu poslaničke grupe SPS-a Ivici Dačiću. Sednica je nastavljena bez poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SPS-a, a ceo popodnevni deo sednice je bio na ivici kvoruma

Obrazlažući zakon o sprečavanju sukoba interesa u skupštini, ministar državne uprave Zoran Lončar je rekao da je tim aktom vlada ispunila obećanje i opredeljenje za odlučnu borbu protiv korupcije. "Zakon sadrži savremena rešenja, preuzeta iz međunarodnih dokumenata koja se tiču borbe protiv korupcije i obuhvata sve izabrane, postavljene i imenovane funkcionere na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti", rekao je Lončar: "Za sprovođenje zakona, biće zaduženo jedno nezavisno i samostalno telo. To je na republičkom nivou Republički odbor, na ostalim nivoima su pokrajinski i lokalni odbor. Najveći problem je sprečiti da milioni i milioni dinara na nedozvoljeni način odlaze iz bužeta Republike Srbije, ne u javne svrhe, već u privatne džepove, što je osnovni cilj ovog zakona. Ljudi koji treba da brinu o ovome, moraju da budu nezavisni u svakom smislu, pa treba obezbediti i njihovu finansijsku nezavisnost", kazao je Lončar.

Zakonom je predviđeno da svaki funkcioner 15 dana po stupanju na dužnost podnese imovinsku kartu, ali da to čini i jednom godišnje dok vrši funkciju, kao i dve godine nakon odlaska sa dužnosti. Funkcionerima je, po zakonu, zabranjeno da primaju poklone, novac, stvari i prava, osim prigodnih poklona vrednosti do 3.000 dinara. Na predloženi tekst zakona podneto je više od 100 amandmana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.