Izvor: B92, 25.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije o guverneru

Beograd -- Deset meseci po donošenju Ustavnog zakona, koji propisuje izbor guvernera, Skupština počela raspravu o izboru guvernera.

Skupština Srbije završila je danas rad nešto posle 18 sati, a raspravu o izboru guvernera Narodne banke Srbije nastaviće sutra. Ranije je bilo najavljeno da će parlament raditi i posle 18 sati, a na Radioteleviziji Srbije je oko 18 sati prekinut direktan prenos skupštinske rasprave.

Kandidaturu Radovana Jelašića za guvernera Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke Srbije na sednici su oštro osporavali poslanici opozicionih partija, a u odbranu interesa i imena guvernera stala je stranka G17 plus, čiji je on predlog. Raspravu je obeležilo najčešće postavljano pitanje zašto Radovan Jelašić ne prisustvuje sednici i zbog čega o njegovoj kandidaturi ćute i Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.

Od usvajanja Ustavnog zakona, krajem prošle godine, do danas, nije bila tajna da je Jelašić kandidat G17 plus za mesto guvernera. Ono što je, međutim, iznenadilo čak i poslanike opozicije bila je činjenica da su u odbranu Jelašića stali samo članovi G17 plus, a ne čitava vladajuća koalicija.

Najoštrije kritike na račun guvernera izneli su poslanici Srpske radikalne stranke i Liberalno-demokratske partije, najavljujući da za njegov reizbor neće glasati.

Slobodan Maraš iz LDP-a je rekao da želi da podseti poslanike na aferu koja je vezivana za Jelašićevu kupovinu kuće. "Ne ulazim u to odakle za to pare i slično, ali svi smo bili svedoci toga da je Jelašić utajio porez, da je prikazao falsifikovan ugovor i da je četiri puta manje platio porez", kaže on.

Jorgovanka Tabaković iz SRS-a kaže da nije uspeo pokušaj koalicionih partnera da Jelašiću skrate mandat, povežu ga sa starim i daju mu samo godinu i po dana da dovrši poslove. "Nadali su se da ćemo zaboraviti način na koji su ugašene četiri velike banke i kako je, preko malog kolektiva, osnovana Nacionalna štedionica", kaže ona.

Odbacujući kritike, šefica Poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić navodila je kontraagumente iz oblasti monetarne politike Narodne banke Srbije i visinu inflacije u Srbiji, kojima je branila kvalifikacije i rad sadašnjeg guvernera.

"Radovan Jelašić ispunjava sve zakonske uslove, što je i ranije potvrđeno njegovim izborom na mesto viceguvernera, a potom i guvernera NBS, te ga za ponovni izbor za guvernera kvalifikuju, odnosno preporučuju rezultati koje je NBS ostvario od početka 2004. do danas", kaže ona.

Ne uvažavajući iznete argumente, opozicija je pokrenula i pitanje podrške Jelašiću, insistirajući na činjenici da u njegovu odbranu ne staje nijedan od poslanika DS-a i DSS-a. Tomislav Nikolić iz SRS-a je partiji G17 plus postavio pitanje čiji je Jelašić kandidat.

"Zašto se vi toliko zalažete za nestranačku ličnost Radovana Jelašića; ti, lepa bela gospođo, niti znaš ko je, niti kako se zove. A samo znaš da je najbolji. A, ipak, duguješ objašnjenje u čemu je najbolji? Možda je on u nečemu najbolji što vi znate, gospođo, a mi ne znamo. Da vas, na primer, podsetim, da je Đelić rekao u aprilu ove godine da DS neće dozvoliti da ih Dinkić ucenjuje kako bi sačuvao svog guvernera", rekao je Nikolić.

Slična pitanja postavio je i poslanik LDP-a Ivan Andrić, a na njih je odgovorio poslanik G17 plus Željko Ivanji.

"Čak je i predsednik Skupštine pobegao odavde, ostali ste samo vi iz G17 da branite Jelašića, kao Poslanička grupa imate tu snagu, obraz, strpljenje za šta? Da izdržite ovde dok ne prestane prenos? Da onda noću izglasate guvernera? Mi na to ne pristajemo", kaže Andrić.

"Da bismo poštovali dostojanstvo Skupštine, morate se prema njoj odnositi sa uvažavanjem. Šta to podrazumeva? Pod jedan, da dostavite izveštaj o finansiranju stranaka, što do danas niste uradili, i pod dva, da li je Sekula Pijevčević finansijer vaše stranke, dakle direktor Kreditno-eksportne banke koja je zatvorena odlukom NBS-a", upitao je Ivanji.

Ni dva sata od početka rasprave niko iz DS-a i DSS-a nije izašao za skupštinsku govornicu da iznese bilo koji argumet za ili protiv Jelašića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.