Skupština Srbije dobija direktora

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije dobija direktora

Za frizuru poslanika pobrinuo se frizerski salon „Skaj", našu predsednicu parlamenta obukao je butik „Lela", a osveženje poslanika koji predlaže ovaj amandman obezbedila je fabrika sokova „Miša", dok se za ispravnost elektronskog sistema glasanja brine, kao i uvek, „Toša elektroniks sistem", Zemunski put bb"

Ovo bi mogao da bude samo jedan od nepresušnih načina zarade ako Skupština, kao što predlažu članovi Radne grupe za izradu Zakona o Skupštini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << počne da posluje kao preduzeće sa direktorom koji menadžerskim sposobnostima treba da unovči imovinu, značaj i činjenicu da se sednice prenose na nacionalnoj frekvenciji.

Šalu na stranu, Nikola Novaković (G 17 plus), potpredsednik Skupštine i predsednik ove Radne grupe kaže za „Blic" da je „razmišljanje o skupštini kao preduzeću jedna veoma ozbiljna priča" i da je bliska poslanicima vladajuće koalicije.

- Mora da se uvede red i da se jasnije i ozbiljnije pristupi organizovanju Skupštine. Parlament će po prvi put dobiti zakon koji ga definiše, svoj budžet, računopolagače, direktora koji će upravljati imovinom, prinadležnostima poslanika, platama zaposlenih"Po prvi put biće izvršen popis imovine i treba videti kako da se ona efikasnije i ekonomski koristi. Za sve to mora da postoji profesionalac. Skupština je kontinuitet, a mi smo svi prolaznici i potrebno je da se menadžment izmesti iz korpusa ljudi koje biraju i da bude stalan – kaže Novaković za „Blic".

Na pitanje šta to sve ima Skupština što bi mogla da ekonomski iskoristi, iznajmi ili na drugi način „izbaci na tržište", Novaković pominje dve skupštinske zgrade, parkinge, slike u depoima"U svakom slučaju, predlog je da direktor, koji ne bi bio biran iz redova poslanika, bude profesionalac zaposlen u Skupštini, da profesionalno vodi preduzeće, da bude odgovoran za njegov bilans i da preuzme ceo menadžerski deo poslova od sekretara sk­u­pštine.

Poslanici opozicije, takođe članovi Radne grupe za izradu zakona, ne slažu se sa ovom idejom. Vjerica Radeta (SRS) smatra da bi to bilo neopravdano, povećavanje administracije. Radojko Obradović, potpredsednik Skupštine (DSS), smatra da parlament, ukoliko ima višak imovine, treba da ga stavi na raspolaganje nezavisnim institucijama, a „ne da zarađuje pare". Nebojša Ranđelović (LDP) kaže da je ideja o direktoru dobra, ali da joj treba oprezno pristupiti, jer „o imovini svakako neko treba da brine, ali Skupština ne može da posluje tržišno jer je ona vrhovno zakonodavno telo".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.