Skupština Srbije: Završena načelna rasprava o amandmanima na budžetske zakone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Završena načelna rasprava o amandmanima na budžetske zakone

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o sedam pratećih budžetskih zakona, a rad će da nastavi u sredu raspravom o amandmanima na te predloge zakona.

Poslanici su na vanrednoj sednici parlamenta raspravljali u načelu o predlozima izmena i dopuna zakona, kojima se obezbeđuje deo budžetskih prihoda, i to o porezima na imovinu, o akcizama, o carinskoj tarifi i o republičkim administrativnim taksama.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o privremenom izuzimanju od oporezivanja na dohodak građana određenih vrsta prihoda, predlog izmena i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Poslanici opozicije najviše su kritikovali povećanje akciza i administrativnih taksa, navodeći da je njihovo povećanje u cilju nadoknade gubitaka koji će uslediti zbog jednostrane primene trgovinskog sporazuma sa EU, što će, kako tvrde, najviše pogoditi privredu i građane.

Poslanici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i poslaničkog kluba "Napred Srbijo" poručili su da neće podržati predložene akte, dok je Liberalno demokratska partija najavila da će od predloženih sedam zakona glasati samo za dopune Zakona o carinskoj tarifi koje omogućavaju jednostranu primenu trgovinskog sporazuma sa EU.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović predstavljajući poslanicima najznačajnije izmene, rekla je da se u dopunama Zakona o carinskoj tarifi menja vreme stupanja na snagu, tako da će, umesto 1. januara, stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Ona je navela da je izmenama i dopunama Zakona o akcizama predviđeno da se visina akcize na gorivo promeni sa 40,5 na 42 dinara po litru, i da je povećanje akciza na kafu stavljeno van snage.

Kalanovićeva je ukazala da je izmenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama predviđeno ukidanje takse za izdavanje pasoša od 1.000 dinara.

Poslanici su aspravu o pratećim budžetskim zakonima počeli nakon gotovo dvočasovne rasprave van dnevnog reda i to o mapi Vojvodine, koju je štampala Liga socijaldemokrata Vojvodine, i o energetskoj situaciji u zemlji.

Rasprava o mapi Vojvodine na kalendaru LSV

Poslanička grupa DSS-a zatražila je od državnih organa odgovor šta su preduzeli povodom štampanja kalendara sa mapom Vojvodina Republika što je, kako su rekli, protiustavni akt Lige socijaldemokrata Vojvodine. Miloš Aligurudić je rekao da je to delo LDV koji imaju poslanike u vladajućoj većini što ukazuje i na odgovornost vladajuće stranke.

Nenad Čanak je sa govornice pokazao kalendar sa mapom Vojvodina Republika navodeći da je on prvi put štampan pre 10 godina ali da tada nije izazvao rekcije kao sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.