Skupština Srbije: Prekinuta rasprava o zakonu o strancima, nastavak u ponedeljak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Prekinuta rasprava o zakonu o strancima, nastavak u ponedeljak

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras pretres prvih devet od ukupno 41 amandman na Predlog zakona o strancima kojim se uređuju uslovi za ulazak, kretanje i boravak stranaca i nadležnost i poslovi organa državne uprave u vezi sa ulaskom, kretanjem i boravkom stranaca u Srbiji, a nastavak rasprave zakazan je za ponedeljak u 10 sati.

Poslanici opozicije kritikovali su što vladajuća koalicija insistira na užurbanom usvajanju tog zakona pošto je predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a primenjivao bi se od 1. aprila 2009. godine.

Novina u tom propisu u odnosu na dosadašnje rešenje je što je predviđeno više vrsta viza - A: aerodromska tranzitna viza, B: tranzitna viza, C: viza za kraći boravak i D: viza za privremeni boravak.

Ukoliko poslanici usvoje taj zakon, vlada će ubuduće moći da odluči da li je iz bezbednosnih razloga za zemlju određenim putnicima, na primer u dolasku iz zemalja u kojima postoje jake terorističke organizacije, potrebna aerodromska "A" viza.

Tranzitna "B" viza izdavaće se i u diplomatskim predstavništvima i mogla bi da važi i za više putovanja kroz Srbiju u periodu od šest meseci, s tim da jedan prolazak ne bi mogao da traje duže od pet dana.

Predviđeno je da "C" viza važi za kraći boravak. Ona se po izdaje za turistička, poslovna i druga putovanja, a neprekidni boravak ili ukupno trajanje više uzastopnih boravaka stranca može da traje najduže 90 dana i u periodu od pola godine, od prvog ulaska u Srbiju.

Strani državljanin koji namerava da boravi više od 90 dana u Srbiji moraće da za privremeni boravak pribavi "D" vizu od diplomatskog ili konzularnog predstavništva u zemlji iz koje dolazi. Ta viza bi važila godinu dana, a osoblju diplomatskih predstavništava i duže, dok bi strancu koji je član uže porodice srpskog državljanina privremeni boravak mogao da se produži na vreme do tri godine ili do ispunjenja uslova za stalno nastanjenje.

Stranac kome je izrečena zaštitna mera udaljenja ili mera proterivanja i stranac koga treba vratiti na osnovu međunarodnog ugovora, odmah će biti prinudno udaljen ili će mu biti izrečena mera obaveznog boravka u određenom mestu koji ne može trajati duže od 180 dana.

Stalni boravak strancu biće odobren ukoliko je u Srbiji, na osnovu odobrenja, boravio duže od pet godina ili je najmanje tri godine u braku sa srpskim državljaninom, zatim maloletniku čiji je jedan od roditelja državljanin Srbije ili stranac stalno nastanjen, kao i strancu koji je poreklom sa teritorije Srbije.

Taj propis se ne bi odnosio na strance koji su podneli zahtev za dobijanje azila ili kojima je dat azil, a ni na strance koji po međunarodnom pravu uživaju privilegije i imunitete.

Veći deo popodnevne rasprave poslanici opozicije su iskoristili za reklamiranje poslovnika nezadovoljni time što su večeras prešli na amandmane po Predlogu zakona o strancima, tvrdeći da je sa predsednikom skupštine Slavicom Đukić Dejanović dogovoreno da ta rasprava počne u ponedeljak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.