Skupština Srbije: Predlog budžeta pred poslanicima iduće nedelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Predlog budžeta pred poslanicima iduće nedelje

BEOGRAD - Skupština Srbije bi, na prvoj narednoj sednici, trebalo da razmatra Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu, koji će prema najavama, parlamentu biti upućen tokom iduće sedmice.

Ministarstvo finansija završilo je juče izradu Nacrta budžeta za 2009. godinu i uputilo ga Vladi Srbije na usvajanje, rečeno je u tom ministarstvu.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je ranije da će predlog budžeta biti upućen u skupštinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proceduru naredne sedmice, a poslanici će ga razmatrati odmah posle predstojeće sednice o poverenju vladi.

"Očekujemo da će budžet stići u prvoj polovini naredne sedmice, a da će poslanici paraleno sa raspravom o poverenju vladi da se upoznaju sa budžetom i pipreme amandmane", rekla je Đukić Dejanović i ocenila da će budžet biti usvojen do kraja godine.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu, Vlada je bila obavezna da do 1. novembra tekuće godine Skupštini Srbije dostavi predlog budžeta za narednu godinu, a parlemant treba da ga usvoji najkasnije do 15. decembra.

Poslovnik o radu parlamenta, međutim, predviđa da se budžet za narednu godinu donosi najkasnije do kraja drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine, koje ističe krajem godine.

Predlog zakona o budžetu sa obrazloženjem, podnosi Vlada.

Obrazloženje predloga budžeta sadrži ustavni osnov za donošenje budžeta, obrazloženje predloga potrebnih sredstava po korisnicima budžeta, odnosno rashode, kao i obrazloženje strukture prihoda državne kase.

Nacrt budžeta za narednu godinu predviđa okvirne rashode od 761 milijardu dinara, prihode od 715 milijardi dinara, dok bi budžetski deficit trebalo da iznosi 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Poslovnik predviđa da pre pretresa na sednici parlamenta predlog budžeta najpre razmatraju odbori i svoje izveštaje, sa obrazloženim predlozima, dostave Odboru Skupštine Srbije za finansije. Taj odbor razmatra predlog budžeta i izveštaje pojedinih odbora i o tome dostavlja izveštaj parlamentu.

Predlog budžeta pretresa se na sednici Skupštine Srbije, u načelu i u pojedinostima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.