Skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o Kosovu

Izvor: Politika, 22.Jun.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o Kosovu

SE, statusno neutralna prema Kosovu, priznaje Rezoluciju 1244 iako su 33 članice ove evropske organizacije priznale Kosovo

Parlamentarna skupština Saveta Evrope u Strazburu usvojila je juče rezoluciju o Kosovu kojom se ističe statusna neutralnost te najstarije evropske organizacije prema Kosovu, ali i potreba njenog većeg angažovanja radi prevazilaženja problema u domenu vladavine prava, demokratije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

U rezoluciji, sačinjenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na osnovu izveštaja izvestioca za Kosovo Bjerna fon Sidova, ističe se da SE primenjuje statusno neutralnu politiku prema Kosovu i priznaje dalje važenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. „PS SE poziva političke stranke da počnu dijalog sa predstavnicima političkih snaga u Skupštini Kosova o pitanjima od zajedničkog interesa uz uzimanje u obzir legitimnih interesa i primedbi Srbije i Rezolucije SB UN 1244 SB”, navedeno je u rezoluciji.

U preporukama koje je PS SE juče usvojila ističe se da, premda podeljene o pitanju statusa, članice SE treba da budu ujedinjene u podršci većem angažovanju SE na Kosovu radi dobrobiti svih građana koji tamo žive. U rezoluciju je uvršćen i amandman kojim se podseća da je PS SE uvek izražavala nadu da će za sve stanovništvo Kosova biti garantovan i omogućen pristup Evropskom sudu za ljudska prava, iako Kosovo nije član ove panevropske organizacije.

Izvestilac Komiteta za politička pitanja Saveta Evrope Bjern fon Sidov je, otvarajući raspravu o Kosovu, podvukao neutralnost Saveta Evrope u pogledu statusa Kosova i istakao loše stanje posebno u domenu vladavine prava, ističući u izveštaju kao najveće probleme položaj manjina, kršenje ljudskih prava, sudstvo, korupciju, trgovinu ljudima i diskriminaciju. Sidov je rekao da je situacija na Kosovu mirna, ali da reč koegzistencija ne znači da Srbi i Albanci žive zajedno. „Škola koju sam video na Kosovu ima dva ulaza”, naveo je Sidov.

On je konstatovao da je teritorijalni integritet Kosova sačuvan, ali da postoji jaz između juga i severa. „Srbi sa juga su zainteresovaniji za zajednički život na Kosovu. Veliki broj Srba sa Kosova se oseća napuštenim, pa čak smatraju i da ih ni Beograd ne sluša”, dodao je Sidov.

Po Sidovu, koji je inače bivši ministar odbrane Švedske, situacija na Kosovu je veoma polemična tema, ali, kako je rekao, on odbija da učestvuje u toj polemici, kako bi ohrabrio konsenzus radi (postizanja) kompromisa. „Kakav god da je status Kosova i nacionalna pripadnost žitelja, trebalo bi svi da imaju podjednaka elementarna ljudska prava. Dakle, svi treba da se skoncentrišemo na pitanja normi”, istakao je švedski poslanik.

Većina učesnika rasprave u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu o izveštaju o Kosovu izvestioca Bjern fon Sidova ocenila je da je taj dokument uravnotežen, jer je njegova suština da se ne bavi statusom, nego svakodnevnim životom ljudi.

U ime grupe Ujedinjene evropske levice, ruski poslanik Sergej Sobko je prigovorio izveštaju, ocenivši da se njime ublažava stanje na Kosovu ocenom da je tamo bezbednost dobra, iako je, kako je istakao, Kosovo i dalje neuralgična tačka, a međuetnički odnosi su u ćorsokaku.

U ime socijalista govorio je italijanski poslanik Pjero Fasino, koji je se založio za obnovu pregovora između Beograda i Prištine, smatrajući da Međunarodni sud pravde neće rešiti stvari. „Beograd i Priština moraju da počnu pregovore i nađu saglasnost”, rekao je Fasino i istakao da je na Kosovu najvažnija izgradnja multietničkog društva koje daje prava svim zajednicama i garantuje slobodu medija.

Član delegacije Skupštine Srbije Željko Ivanji iz G17 plus je upitao „kako možemo da budemo Evropljani ako dopuštamo da se evropsko nasleđe uništava na Kosovu”?

Nataša Vučković iz Demokratske stranke je ocenila da je izveštaj Sidova objektivan i uravnotežen i pohvalila izvestioca koji je bio na licu mesta. „Izveštaj je potvrda da su imali prava svi oni koji su kao Srbija tvrdili da rešenje nije u jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova”, kazala je Vučkovićeva.

Poslanik Nataša Jovanović iz Srpske radikalne stranke je kritički govorila o izveštaju, dodavši da su ljudi na Kosovu lišeni prava i da je srce Srbije okupirano.

Poslanica Nagdalijan iz Jermenije je navela da ima utisak da ponuđenim amandmanima postoji ideja da Kosovo uđe u članstvo SE. „To je dobro”, dodala je Nagdalijanova, pitajući zbog čega i Nagorno Karabah nije dobio međunarodnu podršku za nezavisnost, poput Kosova.

B. Č.

objavljeno: 23.06.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.