Izvor: Blic, 01.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština SE usvojila rezoluciju o manjinama u Srbiji

Na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope večeras su usvojeni rezolucija i izveštaj o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini i položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

U tim dokumentima se ocenjuje da je Srbija jedna od zemalja sa najizraženijom multietničkom strukturom stanovništva i zato mora da odgovori izazovima, zalažući se za izgradnju društva zasnovanog na različitosti, boreći se protiv netolerancije i diskriminacije.

U rezoluciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se navodi da je međunacionalna napetost bile obeležje čitavog regiona u vreme kada je predsednik Srbije bio Slobodan Milošević, ali da toga ima i danas, u različitom stepenu i intezitetu. Situacija u Vojvodini ocenjuje se kao zadovoljavajuća, uz dodatak da etnički motivisanih incidenata i dalje ima, ali su oni sada mnogo ređi i slabijeg inteziteta.

Vlasti u Srbiji pozivaju se da u takvim situacijama reaguju odlučno i protiv organizatora i protiv izgrednika.

U usvojenoj rezoluciji se Vlada u Beogradu ohrabruje da nastavi unapređivanje propisa o pravima manjina, kao što je to bio slučaj sa setom zakona iz 2002. godine. Dodaje se da je multikulturalni dijalog, uz puno poštovanje različitosti svih, jedini garant dugoročne stabilnosti i mira u regionu. Te napore moraju podržati čitava zajednica, verske ustanove, kao i mediji, promovisanjem tolerancije.

Ocenjuje se da bi uloga ombudsmana morala da bude veoma značajna i u tom kontekstu se pozdravlja izbor, kako se navodi, "dugo očekivanog imenovanja ombudsmana Republike Srbije 29. juna 2007. godine".

Vlasti u Srbiji se pozivaju i da preduzmu mere za izgradnju poverenja prema manjinama i da se istovremeno bore protiv eventualnih predrasuda koje postoje u društvu prema pripadnicima manjinskih zajednica.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog razlika među regionima u meri poštovanja manjinskih prava i ocenjuje se da su manjine u istočnoj Srbiji u lošijem položaju od manjina u Vojvodini.

Parlamentarna skupština SE u rezoluciji izrazila je i čuđenje zbog postojanja dominatnog uticaja Srpske pravoslavne crkve u odlučivanju o tome koje verske zajednice i crkve će biti zvanično priznate.

Glasanju je prethodila debata tokom koje su poslanici SE iz Rumunije iznosili stavove da u rezoluciji ne treba da stoje dva naziva za rumunsku manjinu i za Vlahe, insistirajući na tome da je reč o istom, rumunskom narodu.

Predstavnici delegacije Srbije imali su primedbi na takav stav, objasnivši to time da se nikome ne može nametnuti da se smatra pripadnikom jedne ili druge nacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.