Izvor: B92, 11.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština SCG poslednji put?

Beograd -- Skupština SCG sastala se poslednji put pred referendum u Crnoj Gori, da bi se izjasnila o svim preostalim zakonima i sporazumima.

Iako su se u vreme zakazano za početak sednice u sali nalazila samo tri poslanika, 15 minuta kasnije bilo je jasno da su poslanici i Srbije i Crne Gore rešili da u skupštinskoj proceduri ne ostave nijedan zakon ili predlog za ratifikaciju, u slučaju da se raspadne državna zajednica, a da se o njemu ne izjasne.

To je očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultat jednog od retkih dogovora koji su poslednjih meseci uspele da postignu vladajuće koalicije Srbije i Crne Gore pre nego što bude poznata sudbina državne zajednice 21. maja.

Šef DPS-ovih poslanika Ivan Kalezić kaže da je u Beograd stigao da bi se pozdravio sa kolegama iz Srbije: "Ja očekujem da ovo bude oproštajna sednica Skupštine i nadam se da se u ovom sazivu više nećemo sastajati."

Ipak, njegov stranački kolega i ministar u Savetu ministara državne zajednice Predrag Ivanović kao da ga upozorava da ne žuri sa pozdravljanjem jer će možda ponovo morati u poslaničke klupe u Beograd, bez obzira na rezultat referenduma: "Ako referendum bude pozitivan, odnosno ako se izglasa nezavisnost, mislim da je neophodno imati jedan tranzicioni period prenošenja ovlašćenja sa državne zajednice na države članice. U tom trenutku mogu biti i neki krediti koji će biti od koristi za građane i Srbije i Crne Gore."

Božidar Bojović iz Demokratske srpske stranke nada se da su se njegovi politički protivnici zaleteli u proceni da će Crna Gora postati nezavisna, i da u Beograd neće dolaziti kao crnogorski poslanik: "Apsolutno ne verujem. I mislim da to nije poslednja, niti među poslednjima, nego jedna od sednica koja prethodi možda nekim novim odnosima na nivou poslanika koji će da budu u parlamentu zajedničke države."

I predsednik Skupštine Zoran Šami nada se da će bar još neko vreme zadržati svoj sadašnji posao: "Uveren sam, a pokazaće naravno vreme, da ovo neće biti poslednja sednica Skupštine i da ćemo se mi još mnogo puta sastajati."

Inače, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić tražio je da sednica bude prekinuta do referenduma u Crnoj Gori. "Kako da raspravljamo o upućivanju pripadnika VSCG u mirovne misije ako za deset dana ne bude SCG, i šta nas u Srbiji zanima razvoj turizma u Crnoj Gori ako se ta republika odvoji", zapitao je Nikolić.

Readmisija za let Beograd-Toronto

Poslanici SCG usvojili niz zakona kojima se ratifikuju sporazumi SCG sa drugim zemljama i međunarodnim institucijama. Na dnevni red parlamenta državne zajednice po hitnom postupku uvršten je i sporazum o readmisiji između SCG i Kanade, koji se nezvanično pominje kao jedan od uslova za uspostavljanje direktne avionske linije Jat Ervejza između Beograda i Toronta.

Ratifikovani su i sporazumi o kreditu za obnovu kuća oštećenih u poplavama u Vojvodini, kao i kredit za izgradnju kanalizacione mreže u nekoliko opština u Crnoj Gori.

Poslanici su usvojili i zakone o računanju vremena i o oznakama geografskog porekla, a zatim su počeli objedinjenu raspravu o predlozima odluka o učešću profesionalnih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske SCG u mirovnim operacijama u Sudanu, Liberiji, Obali Slonovače, Burundiju, Kongu i Avganistanu.

"Do referenduma nema više sednica"

Predsednik Skupštine SCG Zoran Šami izjavio je da do referenduma više neće biti sednica parlamenta državne zajednice, ali da veruje da će i nakon referenduma u Crnoj Gori to državno telo, kao i sama SCG, nastaviti da postoji.

"Normalno je da Skupština funkcioniše dok postoji državna zajednica. Verujem da ovo neće biti poslednja sednica i da će se ovaj parlament sastati još mnogo puta, i u ovom, i u nekom novom sazivu", rekao je Šami.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.