Izvor: B92, 06.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština SCG ponovo nije ratifikovala kredite za Beograd

Beograd -- Skupština Srbije i Crne Gore ratifikovala je u petak više medjunarodnih sporazuma i usvojila predlog zakona o zaduženju Državne zajednice kod Evropske investicione banke za pomoć zdravstvu u Srbiji, u vrednosti od 50 miliona evra. Skupština, međutim, nije razmatrala podjednako važne kredite namenjene Beogradu. O njima se nije glasalo ni na sednici održanoj pred parlamentarne izbore u Srbiji u decembru prošle godine, kada je Demokratska stranka Srbije rekla da o njima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne treba raspravljati u vreme izborne tišine.

Poslanik sa liste Demokratske stranke Dragoljub Mićunović kaže da to što krediti za Beograd ni ovaj put nisu stavljeni na dnevni red može da se dovede u vezu s tim što je u gradu još na vlasti Demokratska stranka.

Predsednik Gradske Vlade Beograda, Nenad Bogdanović, za B92 objašnjava čemu su ovi krediti od 90 miliona evra, namenjeni: "Sa tim kreditom, Beograd je po planu do 2005. godine, trebalo da sredi kompletno sve ulice u gradu, posebno sve ulice koje su vrlo komplikovane i dosta skupe za sređivanje, to su ulice kroz koje idu tramvaji. Trebalo je srediti kompletno tramvajsko postrojenje, zatim kompletnu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, izvršiti automatizaciju signalizacije, znači bolju organizaciju saobraćaja", kazao je Bogdanović.

Nenad Bogdanović dodaje da je zaprepašćen odlaganjem rasprave o kreditima za Beograd: "Ne mogu da verujem da postoji bilo koja politička stranka koja može da ima takva dva lica i da toliko mrzi Beograd, kao što sada radi DSS. Naime, kada je u Gradskoj skupštini bio taj kredit, oni su jednoglasno doneli tu odluku, a među onima koji su odbornici u Skupštini Grada, jesu i neki ministri iz DSS-a. Ja mislim da oni imaju potpuno promašenu logiku. Naime, ko zna ko će biti na vlasti sledeće četiri godine u Beogradu, a za njega je to jedan od najpovoljnijih kredita koje je bilo koja evropska bankarska institucija dala Srbiji. To je praktično poklon. Kamata je beznačajna, ogroman grejs' period, od 20 godina".

Inače, Parlament državne zajednice odložio je izbor novog predsednika parlamenta za narednu nedelju, uz obrazloženje da su u toku političke konsultacije oko kandidata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.