Skupština: Opozicija traži pomoć za ugrožene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2011, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Opozicija traži pomoć za ugrožene

BEOGRAD -

Poslanici opozicije ukazali su danas na veliku materijalnu štetu koju su pretrpeli građani Lučana, Arilja i Ivanjice usled elementarne nepogodne i zatražili od Vlade Srbije veće angažovanje na preventivi i pomoć ugroženim područjima.

Tako je poslanik LDP Marija Bugarčić u Skupštini Srbije zatražila od Vlade Srbije da saopšti kada će odvojiti dovoljno novca za protivgradnu zaštitu, kako grad ne bi ponovo napravio ogromnu materijalnu štetu kao što se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << desilo pre nekoliko dana u Lučanima, Ivanjici i Arilju.

Ona je u delu sednice kada poslanici svakog utorka i četvrtka traže informacije od državnih organa navela da protivgradni sistem u Srbiji smanjuje opasnost od grada samo za 20 odsto, dok je u Evropi on daleko efikasniji i apelovala na vladu da pomogne u saniranju štete u ugroženim područjima.

Takođe, i radikali su upitali da li država planira da izgradi efikasan protivgradni sistem, kao i da li namerava da nadoknadi štetu koju su pretrpeli građani usled te elementarne nepogode.

I lider Nove Srbije Velimir Ilić je upitao zašto se ništa ne preduzima po pitanju elementarnih nepogoda i zaštite građana i njihove imovine i naveo primer problema koje građani niške opštine Palilula imaju sa klizištem.

Ilić je naveo da je u tom klizištu nestalo 17 kuća a još 80 je ugroženo, te da meštani nemaju sredstava da to saniraju, zbog čega je neophodna pomoć vlade.

SVM o restituciji

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga zatražio je od Vlade Srbije da saopšti kada će parlamentu uputiti predlog zakona o restituciji, s obzirom da je vraćanje imovine otete posle Drugog svetskog rata jedan od ključnih pitanja za dobijanje statusa kandidata i datuma pregovora sa EU.

Varga, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, je rekao da se kasni sa njegovim donošenjem pošto je, prema Akcionom planu Vlade Srbije, rok bio 30. jun ove godine.

On je takođe pitao Vladu Srbije da li je tačno da se bez jasnog koncepta namerava prvo donošenje zakona o javnoj svojini, pa tek onda o restituciji, što bi, prema njegovom mišljenju, dodatno zakomplikovalo stvari.

Varga je istakao da je nesprovođenje restitucije jedno "od najvećih neispunjenih obećanja demokratskih vlada od 2000. godine".

Damjanović: Zaustaviti torturu Roma

Samostalni poslanik iz stranke Demokratske levice Roma Jovan Damjanović pozvao je sve državne organe da "stanu na put" torturi pripadnika romske zajednice, koju čine pojedinci u Srbiji, a MUP da takve pojedince isključi iz svojih redova.

On je zatražio od tužilašta i policije da mu dostave sve izveštaje o tome šta je urađeno od 2007. godine da se policajci, koji su vršili torturu nad romskim mladićem izbace iz službe.

Damjanović je istakao da policija radi svoj posao profesionalno i moralno, ali da pojedinci svojim ponašanjem žele da destabilizuju situaciju, te izrazio uverenje da će državni organi stati na put takvima.

Samardžić Marković: Cilj zakona - sistemska briga o mladima

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković izjavila je danas da je osnovni cilj Predloga zakona o mladina da se obezbedi sistemska briga o mladina, i da je njegovo usvajanje, uz Nacionalnu strategiju za mlade, temelj institucionalne brige za tu populaciju.

Ministarka je u parlamentu pozvala poslanike da podrže predložena zakonska rešenja i poručila da ona definišu šta je javni interes mladih, kao i za koje projekte se obezbeđuju sredstava u budžetu.

Predloženim zakonom definišu se i potrebe i interesi mladih koji se zadovoljavaju u pokrajinama i lokalnim samoupravama, dodala je Samardžić Marković.

Uz podsećanje da je predlog zakona pripremljen posle široke javne rasprave, da je u prvoj fazi preko lokalnih kancelarija za mlade održano 45 okruglih stolova sa 1.500 učesnika, a zatim i po okruzima Srbije, ministarka je dodala da je nacrtom zakona definisana omladinska politika, mere državnih organa, ustanova i udruženja, kao i omladinski sektor koji obuhvata sve oblasti definisane Strategijom za mlade.

Samardžić Marković je ukazala i da Srbija danas ima 20 odsto mladih, od 15 do 30 godina, a da će po procenama taj broj u budućnosti biti i manji.

"Očekuje se da će 2050. godine Srbija imati oko 18 odsto mladih", upozorila je ministarka i dodala da je i Evropa suočena sa istim problemom.

Prema njenim rečima, u zakonu su prepoznata i udruženja koja sprovode omladinske aktivnosti, propisano je da se osnivaju udruženja mladih, čije članstvo čine najmanje dve trećine mladih, kao i udruženja za mlade, odnosno udruženja upisana u registar čiji je cilj, pored ostalog, usmeren i na mlade.

Osnovna načela na kojima se zakon zasniva jesu podrška mladima, jednakost i zabrana diskriminacije, jednake šanse, jačanje svesti o značaju mladih i njihovoj društvenoj ulozi, aktivno učešće mladih, kao i odgovornost i solidarnost mladih.

Zakonski predlog predviđa, pored ostalog, postojanje krovnog saveza mladih, kao najvišeg oblika organizovanja, za šta je potrebno da se udruže najmanje 60 registrovanih udruženja koja pokrivaju najmanje dve trećine upravnih okruga u Srbiji i koji najmanje dve godine sprovode omladinske aktivnosti u više jedinica lokalne samouprave.

Predloženo je i obrazovanje Saveta za mlade pri vladi, kao savetodavnog tela, koje bi činili predstavnici organa državne uprave u čijem su delokrugu oblasti od interesa za mlade, pokrajinskog organa, udruženja i saveza, lokalnih kancelarija za mlade i ugledni stručnjaci.

Za primenu zakona u ovoj godini nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budžetu, dok će se sredstva za 2012. i 2013. godinu obezbeđivati u skladu sa primanjima i fiskalnim mogućnostima budžeta, a na predlog Ministarstva omladine i sporta za realizaciju omladinske politike u oblastima omladinskog sektora, piše u obrazloženju tog akta.

Na dnevnom redu sednice su, pored zakona o mladima, i izmene Zakona o porezu na dohodak građana, Zakona o republičkim administrativnim taksama, Predlog odluke o organizaciji i radu Skupštine Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.