Skupština: Okončana rasprava o zabrani fašističkih manifestacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Okončana rasprava o zabrani fašističkih manifestacija

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrane upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, koji je parlamentu predložila Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Parlament će rad nastaviti sutra razmatranjem izmena Zakona o radio-difuziji, koji je podnela grupa od 121 poslanika.

SRS, DSS, NS i SPS: U Srbiji nema fašizma
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Poslanici većine opozicionih stranaka najavili su da neće podržati predlog LSV, dok predstavnici ZES, SPS-JS i LDP smatraju da zakon treba precizirati i poboljšati.

Poslanici "Napred Srbijo", SRS, DSS i NS su ocenili da je ovaj zakon besmislen i nepotreban, jer u Srbiji nema fašizma i neonacizma, kao i da je pravno manjkav i nedorečen.

Šefica poslaničkog kluba ZES Nada Kolundžija je ocenila da bi tekst zakona trebalo popraviti kako bi odgovorio onome što je bila namera predlagača. Ona je prihvatila primedbe da bi iz zakona trebalo izbaciti pojam nacionalizma, kao i da u njemu mora biti pretpostavke nevinosti, odnosno da se ne može odnositi na pojedince optužene pred sudovima.

Predstavnici poslaničke grupe SPS-JS smatraju da predloženi zakon nije prioritetan, da u Srbiji nema fašizma i da bi predloženo rešenje trebalo preispitati.

Nije priznanje

Poslanici LDP najavili su da će podržati zakon ako se precizira i doradi, jer bi bilo opasno da uopšteno zabranjuje drugačije političke ideje.

Predstavnik predlagača Olena Papuga je rekla da predloženi akt nikako ne znači da Srbija priznaje da ima problema sa fašizmom, već samo da staje u red zemalja u kojima su to temeljni principi koji počivaju na antifašizmu.

"Ovaj predlog zakon treba da dobije podršku svih poslaničkih grupa kako bismo pokazali da fašizam i neonacizam nemaju mesta u našem društvu", kazala je ona.

Predloženim zakonom se zabranjuju manifestacije i upotreba svih obeležja i simbola i sa njima upodobljenih radnji kojima se može izazvati, podsticati ili širiti rasna, verska i nacionalan netrpeljivost.

Kao razlog za njegovo hitno donošenje navedeno je da su u poslednje vreme učestali pojedini oblici ispada i povreda pravnog poretka kojima se ugrožavaju ustavna prava i slobode građana u Srbiji, pogotovo na nacionalnoj i verskoj osnov.

Skupština je ranije danas završila načelnu raspravu o predlozima zakona o zvaničnoj statistici i o popisu stanovništva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela načelna rasprava o dva zakona

Izvor: EMportal, 19.Maj.2009

Skupština Srbije počela je objedinjenu načelnu raspravu o predlozima zakona o zvanicnoj statistici i popisu stanovništva domaćinstava i stanova 2011.godini, nakon što su poslanici iskoristili pravo da postavljaju pitanja i traže obaveštenja.

Nastavak na EMportal...

Skupština o fašizmu i srbomrscima

Izvor: Kurir, 20.Maj.2009, 08:37

BEOGRAD - U Skupštini Srbije jučerašnja rasprava o zakonu o zabrani fašističkih organizacija pretvorila se u raspravu o tome da li ima fašizma u Srbiji, a obeležilo ju je to što su poslanici SPS najavili da će glasati protiv zakona.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.