Izvor: B92, 27.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: O amandmanima sutra

Beograd -- Skupština završila objedinjenu načelnu raspravu o predlozima zakona o predsedniku i izborima za predsednika države.

Raspravu o amandmanima na te Vladine predloge počeće sutra. Skupština Srbije danas neće raditi jer po Poslovniku od načelne do rasprave o amandmanima treba da prođe 24 sata. Predsednik Skupštine Oliver Dulić izjavio je kako očekuje da Skupština završi posao oko tih zakona do sledeće nedelje, kada bi trebalo da bude raspravljano o budžetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Nadam se da ćemo predsedničke zakone završiti do kraja nedelje kako bismo mogli da počnemo s tim. Čeka nas svakako intenzivan rad, veliki broj amandmana je pristigao na te zakone, veliki broj amandmana očekujem i za sledeće, ali sam siguran da, ako budemo radili intenzivno, možemo da usvojimo sve te zakone", kaže Dulić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je da je diskusija tokom rasprave bila kvalitetna i da bi određen broj amandmana trebalo prihvatiti zbog terminoloških nedoumica.

"Zakon kvalitetno uređuje tu materiju, i položaj predsednika, što je definisano Ustavom, a sada razrađeno Predlogom zakona, i izbor predsednika. Mislim da će oba zakona u praksi dati dobre rezultate i da neće biti nedoumica u njihovoj primeni", kaže Marković.

Marković je izjavio i da je njegovo ministarstvo pripremilo predloge zakona o lokalnoj samoupravi, i to u tri verzije. "Učinili smo sve što je do nas, Vlada treba da odluči koji će od tih zakona ići u proceduru i tu Ministarstvo više ne moće da uradi ništa. Nadam se će se oni naći u Skupštini pre 31. decembra, u suprotnom će ustavne odredbe ostati bez zakonske razrade, odnosno izbori će morati da budu raspisani i održani po postojećim zakonima", kaže on.

Poslanici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije najavili su da neće podržati predložene zakone, a Liberalno-demokratska partija je podršku uslovila usvajanjem njihovih amandmana.

Bez pomenutih zakona ne mogu biti raspisani izbori za predsednika Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.