Skupština: Novi prilozi kritici zakona o zabrani diskriminacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Novi prilozi kritici zakona o zabrani diskriminacije

BEOGRAD - Poslanici Srpske radikalne stranke i Demokrastke stranke Srbije nastavili su danas, tokom rasprave u pojedinostima, da kritikuju Predlog zakona o zabrani diskriminacije, ističući da je uvođenje instituta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti suvišno.

Radikali su optužili Demokrastku stranku da uvođenjem tog tela želi "isključivo da obezbede nova radna mesta za svoje članove", dok poslanici DSS smatraju da će taj institut dodatno usložiti administraciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Četiri opomene

Predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović, zbog zloupotrebe Poslovnika, izrekla je četiri opomene poslanicima SRS.

Na upozorenje koje je radikalima uputila Đukić - Dejanović, tražeći od njih da poslanicima iz kluba "Napred Srbijo" omoguće neometano izlaganje, Aleksandar Martinović (SRS) je naveo da se iz poslaničkih klupa ne čuje buka poslanika SRS, već da je to "odjek nezadovoljnog narada prevarenog na izborima".

Komunalni računi zastarevaju

Šef poslaničkog kluba SRS Dragan Todorović je istakao da su radikali predloženim amandmanima pokušali da poboljšaju tekst zakona i da ga preciziraju.

"Želimo da budemo apsolutno precizni kako građani ne bi bili obmanuti i kako se za deset godina ne bi našli u situaciji da im, kao ovih dana stanovnicima Beograda, posle deset godina stižu računi za neke komunalije, za koje je potraživanje zastarelo", rekao je Todorović.

Podsetivši da komunalni računi po zakonu zastarevaju u roku od godinu dana, on je upitao kakvu sigurnost građani mogu očekivati kada vladajuća koalicija "zloupotrebljava zakon i pljačka građane".

Kako popraviti krivo sačinjeno

Poslanik SRS Sveto Perić je ukazao da radikali nisu apriori protiv zakona, i naveo da je cilj poslanika SRS bio da amandmanima poboljšaju tekst zakona, ali da je nemoguće popraviti nešto što je krivo sačinjeno.

Poslanik kluba "Napred Srbijo" Jorgovanka Tabaković ocenila je da predloženim tekstom zakona aktuelna vlast pokušava da suzi definiciju morala demokratskog društva.

Ona smatra da dodatnu zaštitu od diskriminacije treba obezbediti raseljenima sa Kosova i Metohije.

Poslanik DSS Nikola Lazić je ocenio da je predloženo zakonsko rešenje sužava slobodu govora, misli, svesti i da favorizuje određene slobode koje su izazvale nedoumice u javnosti.

Prema njegovim rečima, uvođenje poverenika za zaštitu ravnopravnosti usložnjava administraciju.

Batićeva briga za rezerviste

Poslanik Demohrišćanske stranke Vladan Batić je upitao da li se nejednak tretman rezervista kojima nisu isplaćene dnevnice može smatrati diskriminacijom.

"Da li je diskriminacija kada 70 hiljada rezervista Topličkog okruga dobije 25 miliona evra, a svi ostali mesecima moraju da se potucaju i ne mogu da ostvare svoja prava garantovana Ustavom", kazao je Batić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.