Skupština Kosova sutra o dijalogu

Izvor: B92, 06.Mar.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Kosova sutra o dijalogu

Priština -- Skupština Kosova sutra raspravlja o dijalogu sa Srbijom. Politički predstavnici kosovskih Srba podeljeni povodom učešća u dijalogu Beograda i Prištine.

Očekuje se da Skupština Kosova prihvati rezoluciju kojom će odrediti okvir delovanja kosovske delegacije.

Šef poslaničke grupe Demokratske Partije Kosova, Adem Grabovci je rekao da će se rezoluciju zajednički pripremiti sve poslaničke grupe.

"U Skupštini Kosova se moraju odrediti opšti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okvir i oblasti razgovora. Ovim rezolucijom Skupština takođe mora tražiti od Vlade da povremeno izveštava Skupštinu o toku razgovora", rekao je Grabovci.

Međutim, pokret Samopredeljenje je najavio da će se usprotiviti razgovorima sa Srbijom.

Portparol tog pokreta, Erzen Vranići je rekao da još nije konkretno odlučeno kakve korake će preduzeti Samopredeljenje, ali je dodao da će njegovi poslanici tokom sednice Skupštine u ponedeljak "izneti stav protiv razgovora sa Srbijom".

Sa druge strane, opoziciona Alijansa za Budućnost Kosova je najavila podršku rezoluciji.

"Mi podržavamo da Skupština Kosova donese rezoluciju koja će sadržati sve elemente kojima će se odrediti da razgovori budu u interesu građana Kosova", rekao je potpredsednik ABK Ahmet Isufi.

Srbi podeljeni povodom učešća u dijalogu

Srbi na Kosovu su podeljeni. Jedni su za učešće u dijalogu preko kosovske delegacije, a drugi su za to da njihove ineterese zastupa tim Beograda. I jedni i drugi, međutim, ističu iste probleme sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju.

Grupa Srba u Skupštini Kosova, predvođena Radom Trajković predstojeći dijalog doživaljava kao razgovor Beograda i kosovskih Albanaca. Po mišljenju Trajkovićeve Srbi koji će tokom dijaloga biti u kosovskom timu neće predstavljati sve Srbe sa Kosova.

Predstavnici Samostalne liberalne stranke, sa tri ministra u vladi Kosova, predstavljanje u vladi znači i učešće u dijalogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.