Izvor: B92, 04.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Kosova bez stava o Deklaraciji Skupštine Srbije

Priština -- Skupština Kosova odložila je u četvrtak najavljenu raspravu o Deklaraciji Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, dok politički predstavnici kosovskih Albanaca ne obave konsultacije sa zvaničnicima međunarodnih misija. Tri vodeće albanske stranke u parlamentu nisu usaglasile stavove za raspravu o Deklaraciji Skupštine Srbije o Kosovu u kojoj se ta terotorija proglašava sastavnim delom republike. Većina poslanika u parlamentu je, pored predloga Demokratske partije Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da raspravlja o stanju na Kosovu i da zauzme stav o Deklaraciji o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije, odbila i zahtev Alijanse za budućnost Kosova o usvajanju deklaracije za proglašenje nezavisnosti Kosova.

Vodeća albanska parlamentarna stranka Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove ocenila je da su pre razgovora o tim temama potrebne ozbiljne pripreme, pa će o tim pitanjima poslanici razgovarati na nekom od narednih zasedanja.

Iako nije bilo na dnevnom redu, poslanici Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova zatražili su diskusiju o aktuelnoj situaciji, ali je to odbijeno uz obrazloženje da treba vremena kako bi se zauzeo ozbiljan stav. Šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Bujar Dugoli ponovio je zahtev za usvajanje deklaracije o proglašenju nezavisnosti Kosova. "Smatramo da je potrebno usvojiti deklaraciju koju su početkom godine pokrenula 42 poslanika o proglašenju Kosova nezavisnom i suverenom državom", rekao je Dugoli. Šef poslaničke grupe koalicije "Povratak" Dragiša Krstović je rekao da su srpski poslanici "bili spremni za svako iznenađenje koje je danas moglo da se desi na sednici Skupštine Kosova. Računali smo da će albanske političke partije da pokrenu pitanje u vezi sa Deklaracijom koju je usvojla Skupština Srbije i bili smo spremni da odgovorimo na sva pitanja. To se nije desilo zbog nesporazuma među albanskim političkim partijama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.