Izvor: B92, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: Dva meseca rada pa odmor

Beograd -- Posle samo dva meseca rada, poslanici i zaposleni u Skupštini Srbije biće na kolektivnom odmoru od 6. do 20. avgusta.

Tokom pauze neće biti plenarnih sednica skupštinskih odbora, a neće raditi ni stručne službe. Zbog toga neće biti nastavljen rad na izradi novog poslovnika i zakona o Narodnoj skupštini, iako je posao na izradi tih propisa pri kraju. Ipak, prazni hodnici, kancelarije i poslaničke klupe nisu nimalo iznenađujuća pojava kada je reč o Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije.

Na to su građani koji plaćaju poslanike i zaposlene u skupštini ipak navikli, iako je do kolektivnog odmora najvišeg državnog organa ostalo još 10 dana.

Predsednik Skupštine, Oliver Dulić smatra da sve to nije veliki problem.

"Mislim da je uredu da i skupština, kada već ne radi vlada i državna uprava, ide na odmor i to samo od šestog do 20. avgusta. Do šestog i posle 20. radiće skupštinski odbori i pripremati zakone o kojima će se raspravljati".

Kolektivni odmor Skupštine Srbije ne bi predstavljao nikakav problem da prilikom formiranja parlamenta nije obećan brz rad bez odmora i donošenje neophodnih zakona.

Umesto ispunjenog obećanja, na dnevnom redu se još uvek nisu našle izmene Poslovnika o radu ni Zakon o Narodnoj skupštini, zakoni kojima se uređuju organizacija i nadležnost sudova, izbor guvernera Narodne banke Srbije i organa Državne revizorske institucije.

Ipak, najvažnija obaveza parlamenta je da uskladi sa Ustavom zakone koji se odnose na primenu odredaba Ustava na sudove i javna tužilaštva.

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, kaže da je skupština radila koliko je mogla, a da usaglašavanje ne zavisi samo od poslanika.

"Moram opet istaći da smo u ovom kratkom periodu od dva meseca iza nas doneli preko 20 zakona", kaže on.

"Prema tome, skupština je radila koliko je mogla, a što se tiče obaveza koje imamo kada je reč o usaglašavanju zakona sa Ustavom, u skladu s obavezam koje proističu iz Ustavnog zakona, da bi se te sednice održavale nije dovoljna samo volja predsednika skupštine i nas, već je potrebno da i ovlašćeni predlagači pripreme odgovarajući dokument", navodi on.

Posle odmora trebalo bi da budu održane i sednice Odbora za bezbednost i odbranu, na kojima će biti podneti izveštaji o radu MUP-a i Bezbednosno-informativne agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.