Skupština Beograda 14. jula

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Beograda 14. jula

Beograd, Požarevac -- Predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić zakazao je konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine za 14. jul. Radikali, narodnjaci i socijalisti nezadovoljni.

Alimpić je rekao da se "sve odvija u zakonskim rokovima" i da nije reč o odugovlačenju. Tako ne misli Tomislav Nikolić ni DSS, ali ni predstavnici SPS-a, koji čak tvrde da je to uvod u diktaturu Demokratske stranke. Alimpić je objasnio da je takvu odluku doneo jer se očekuju pregovori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o formiranju republičke vlade u kojima će se razgovarati i o Beogradu.

"Pred nama je period oko konstituisanja saziva novog parlamenta Narodne skupštine Republike Srbije, oko izbora Vlade Republike Srbije. Verovatno da će u te pregovore biti uključeni i razgovori oko konstituisanja nove Skupštine Beograda, izvršne vlasti u Beogradu i potpuno je logično da sam odlučio da ostavim dovoljno vremena da se ova važna pitanja dobro rasprave, ispregovaraju, pre nego što se konstitutivna sednica Skupštine grada održi", rekao je Alimpić.

Sadašnji vršilac dužnosti gradonačelnika je dodao da se o koalicionom sporazumu narodnjaka, socijalista i radikala informisao putem medija i u telefonskom razgovoru sa portparolom DSS-a Andrejom Mladenovićem.

Predstavnici radikala, narodnjaka i koalicije okupljene oko socijalista najavili su da će sutra ispred Skupštine grada Beograda održati konferenciju za novinare, povodom pokušaja Demokratske stranke "da uvede diktaturu u Beogradu".

U saopštenju Srpske radikalne stranke je navedeno da će se novinarima obratiti kandidat za gradonačelnika Aleksandar Vučić, kandidat za njegovog zamenika Andreja Mladenović i kandidat za predsednika gradskog parlamenta Aleksandar Antić (SPS).

Koalicija negoduje zbog datuma sednice

Vučić: Niko ne može da me spreći

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da njegov izbor na to mesto "niko neće moći da spreči".

"I Demokratskoj stranci je jasno da je to tako", rekao je Vučić u izjavi RTS, i dodao da veruje da postizbornu koaliciju koja je napravljena na nivou Beograda "niko neće prekršiti", jer se radi o "časnim ljudima iz DSS-NS, SPS-PUPS-JS i SRS koji su je dogovorili".

Komentarišući zakazivanje konsitutivne sednice Skupštine Beograda za 14. jul, Vučić je kazao da se nikada nije dešavalo da neko "toliko odlaže skupštinu za konstituisanje gradske vlasti".

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić optužio je Demokratsku stranku da opstruiše konstituisanje nove vlasti u Beogradu.

Nikolić je na konferenciji za novinare kazao da zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine Beograda tek za 14. jul govori o "besmislu kojim Demokratska stranka vodi Srbiju".

Prema njegovim rečima, vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić, iz DS-a, "birokratskim merama zaustavlja konstituisanje gradske skupštine zato što mu se ne sviđa većina koja je formirana".

"Možda im to treba da prikriju tragove pljačke ili da još više opljačkaju gradski budžet", rekao je Nikolić i dodao da samo kriminal može biti razlog da se sednica gradske skupštine zakaže tek za 14. jul.

Raskinuta prva lokalna koalicja

U opštini Gornji Milanovac raskinuta je prva lokalna koalicija u Srbiji između Pokreta Pobedi za opštinu Gornji Milanovac, Srpske radikalne stranke i Nove Srbije, a sporazum je potpisan sa Demokratskom strankom.

U saopštenju za javnost Pokreta Pobedi za opštinu Gornji Milanovac, navodi se "da je koalicioni sporazum raskinut zbog neprincipijalnog stava Srpske radikalne stranke".

A portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović, za koga je najavljeno da će biti zamenik budućeg gradonačelnika Aleksandra Vučića, izjavio je da je Zoran Alimpić, zakazivanjem sednice za 14. jul, "najgrublje prekršio zakon".

On je pozvao Alimpića da, "saglasno zakonu", omogući da se konstitutivna sednica Skupštine grada održi do 6. juna i da se na taj način "stvari vrate u okvir zakona i demokratske procedure".

On je naveo u izjavi Tanjugu da to "predstavlja činjenicu da Demokratska stranka vlast brani nedemokratskim sredstvima". "Nijedna vlast nije vredna toga da se krši zakon i ugrožava demokratski poredak", kazao je potparol DSS-a.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić takođe nije zadovoljan datumom održavanja konstitutivne sednice.

On je ocenio da je odluka o zakazivanju konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda za 14. jul jeftin pokušaj odlaganja izborne volje građana i "uvođenje Beograda u diktaturu Demokratske stranke".

Antić je agenciji Beta kazao da se radi o neodgovornom ponašanju predsednika Skupštine grada Beograda Zorana Alimpića i da takav termin za zakazivanje konstitutivne sednice nema utemeljenje u zakonu.

Vučić: Prvo gradska infrastruktura

Aleksandar Vučić (FoNet)

Aleksandar Vučić kaže da bi u prvi plan trebalo staviti rešavanje problema infrastrukture Beograda.

Kandidat za gradonačelnika iz SRS-a naveo je da to podrazumeva završetak radova na obilaznici, izgradnju novih mostova i poboljšanje toka saobraćaja u glavnom gradu.

Vučić je, gostujući na B92, rekao da će razgovarati sa svim strankama o najboljim sistemskim rešenjima za Beograd.

SRS, SPS i DSS i u Požarevcu

Predstavnici SRS-a, SPS-a i DSS-a potpisali su danas koalicioni ugovor o formiranju odborničke većine u Skupštini grada Požarevca. Socijalisti i radikali u Požarevcu vršili su vlast i prethodne četiri godine, u koaliciji sa Pokretom snaga Srbije.

"Mi ćemo raditi sistemska rešenja i razgovarali smo već i sa našim prijateljima iz drugih političkih stranaka, ali ćemo razgovarati i sa predstavnicima opozicije u gradu", rekao je on.

Vučić dodaje da će se razgovarati i sa Beograđanima.

"Mi ne želimo da rešavamo probleme tako što ćemo da zamazujemo oči sa tri pločnika i da uzimamo novac i provizije, već da napravimo velika sistemska rešenja i takozvano sistemsko upravljanje saobraćajem, kao i mnoge druge stvari koje ćemo pokušati da rešimo u Beogradu", rekao je on.

Đilas: Beograđani će dobiti vlast za koju su glasali

A potpredsednik Demokratske stranke Dragan Đilas kaže da je siguran da će građani Beograda dobiti vlast za koju su glasali, ali nije želeo da prezicira šta pod tim podrazumeva.

"Potpuno sam siguran da će građani Beograda dobiti vlast za koju su glasali na ovim izborima, a da oni koji su ih prevarili i sakrili se iza lažnih obećanja neće biti u vlasti", rekao je Đilas.

Na Voždovcu niko nema većinu

Koalicioni sporazum o vladajućoj većini u Beogradu između radikala, "narodnjaka" i socijalista umnogome je odredio i buduću upravu u opštinama širom Srbije.

Istovremeno, ovakav dogovor u pojedinim opštinama nije moguć. Tako, na primer u opštini Voždovac u Beogradu nijedna koalicija ne može da formira većinu.

Iako predstavnici stranaka u ovoj opštini kažu da su počeli nezvanične pregovore, po svemu sudeći, čeka se dogovor stranaka na nivou republike, odnosno dozvole centrala stranaka za eventualne koalicije.

U novom sazivu skupštine opštine Voždovac predstavnike će imati pet izbornih lista.

Međutim, koalicija radikala, narodnjaka i socijalista ima 28 odbornika, koliko i eventualna koalicija DS-a i LDP-a.

Zbog toga će većina morati da se traži mimo tek formirane koalicije na nivou Beograda.

"Mislim da u Demokratskoj strancu u Voždovcu sede pametni i odgovorni ljudi i mislim da i sa njima i naravno i sa ljudima iz DSS-a i iz drugih političkih stranaka može da se sedne i da se razgovara", kaže Dušan Jeličić iz SPS-a.

Dragan Čović iz DSS-a smatra da je sve moguće, dok Goran Lukačević iz DS-a kaže da su pregovori tek počeli i da su "sve opcije u igri".

Iako svi veruju da će se u pregovorima naći rešenje za izlazak iz ove pat pozicije i da neće biti potrebno da se raspisuju novi izbori na Voždovcu, ni predstavnici DS-a ni DSS-a ne žele da se izjašnjavaju o tome s kim bi radije u koaliciju.

"Očekujemo dalji razvoj događaja i što se tiče formiranja republičke vlasti, a i što se tiče formiranja gradske vlasti u Beogradu, tako da sigurno će i to imati odrđene refleksije i na pregovore koje ćemo mi voditi odnosno koje će sve liste voditi u opštini Voždovac", kaže Lukačević.

"Mogu postojiati razgovori ali se u svakom slučaju kada se ide ka bilo kojoj koaliciji ide na postupak da svaka stranka daje saglasnost na koalicije na lokalnom nivou ne bi prejudicirao unapred stvari", smatra Čović.

"Mislim da nije dobro preslikavati podeljenost srpske političke scene, koja prelazi sa nivoa države i mislim da građani Voždovca treba da rešavaju svakodnevne probleme i da smo mi u stvari ta svest koja mora da reši neke probleme", kaže socijalista Dušan Jeličić.

Podsetimo, vladajuću većinu u opštini Voždovac sada čine DS, DSS, G17 plus i Pokret snaga Srbije.

GIK: Još nisu predati odbornički spiskovi

Nijedna odbornička lista koja će imati svoje predstavnike u novom sazivu Skupštine grada Beograda još nije predala spisak odbornika, rekao je danas predsednik Gradske izborne komisije Vladan Ivanković.

Kako je Ivanković kazao agenciji Beta, rok za predaju odborničkih spiskova ističe 1. juna.

"Ako taj rok ne bude ispoštovan, sledi i naknadni rok od pet dana", naveo je predsednik Gradske izborne komisije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.