Skup ravnogoraca 9. maja

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup ravnogoraca 9. maja

BEOGRAD - Potpredsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Srđan Srećković najavio da se 9. maja na Ravnoj gori održava tradicionalni skup koji je ove godine u sklopu obeležavanja 65 godina od pobede savezničkih snaga nad fašizmom.

- Srbija je imala dva antifašistička pokreta - ravnogorski i partizanski, na to treba da budemo ponosni jer je malo naroda koji su dali toliki doprinos i podneli tolike žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, najvećih zala 20. veka - rekao je Srećković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Potpredsednika SPO-a ističe da je Srbija zakonski izjednačila status dva antifašistička pokreta, kao i da će  ove godine biti usvojen zakon o restituciji. Takođe, biće otkrivene i obeležene tajne masovne grobnice nastale od 1944. do 1946. godine.

- Verujem da će ove godine državna komisija Vlade Srbije uspeti da otkrije i veliku istorijsku tajnu - mesto na kome je pogubljen ministar vojni, general Dragoljub - Draža Mihailović i da će posle toga biti dostojno sahranjen. To je naša istorijska, moralna i civilizacijska obaveza - istakao je Srećković.

Ovogodišnji skup će biti 20 zaredom koji se održava na Ravnoj gori.

nažalost,srbija nije imala dva antifašistička pokreta,nego samo jedan,partizanski.lično bi voleo da su svi srbi u drugom svetskom ratu bili u jednoj vojsci-bilo kojoj,samo ne jedni protiv drugih,ali na žalost nije tako bilo.slika nije crno bela.treba odati počast i priznanje za sve dobre stvari i jednim i drugim,ali i osuditi loše stvari i kod jednih i kod drugih..a kad smo već kod teme antifašizam,odgovor je lak,partizani su ti koji su ubijali fašiste i naciste,a ne četnici,to je činjenica, moj djed partizan je svojom rukom ubio više nemaca od čitavih četničkih divizija,i to je činjenica...

Nema ni jednog pisanog dokumenta da su cetnici Draze Mihajlovica bili antifasisti. Samo na teritoriji Cacka napravljen je popis od 6000 zrtava, medju kojima su i oni koji su po nalogu vlade iz Londona likvidirale cetnicke trojke. Cetnicki pokter nije bio nista drugo osim sluge fasizma.

Izjednacavati partizanski i cetnicki pokret moze samo onaj ko nema nikakvog smisla da odvoji doro od zla. Cetnicni pokret u sustini nije nista bolji od ustaskog pokreta jer je u osnovi oba pokreta fasizam.

Kao sto rece Edmond Burk: "Da bi zlo prevladalo nije potrebno nista vise od dobrog covjeka koji ce ga tolerisati"

Uvjeren sam da ce se narod Srbije kad tad znati distancirati od profasistickog cetnickog pokreta.

Danas postoje dokumenti o tome i nije ih tesko naci.Druga stvar je ideoloska zaslepljenost nekih

kojima je mozak toliko opran da papagajski ponavljaju lazi koje je lansirao diktatorski jednopartiski rezim Broza.Izjednacavanje cetnika i ustasa mi potvrdjuje sumnju u indentitet ovog

ijekavskog komentatora .Izjednacavanje stvari je takodje nesto sto pada na pamet samo onima

koji su "apsolutno u pravu".

Ta konstatcija nije tacna,Srbija je imala vise "antifasistickih"pokreta,koji su se razlikovali u cilju i

nacinu borbe prema okupatorima.Saradnje i iskoriscavanje neprijatelja je bilo kod svih a takodje

i tu se razlikuju motivi.Legalna vojska Kraljevine Jugoslavije je prva pozvala na otpor okupatoru po okupaciji zemlje(komunisti su se pridrzavali pakta Hitler/Staljin),po raskidu pakta komunisti su

izvsavali naredjenje kominterne i izdali zemlju jer se nisu prikljucili legalnoj vojsci.Uzeli su oruzje

radi ostvarenja licnih ciljeva,a borba protiv okupatora im je samo posluzila za ciljeve koje smo kasnije videli.Ni ubijanje okupatorskih vojnika nije neko herojsko delo narocito kad se znaju sve

posledice toga cina.

Pa zar ovi cetnici moralni i civilizovani.......pa to je olos do olosa......to su prljavi kokardasi.......

Bitku na Neretvi proucavaju i danas vodece vojske svijeta.Tamo je pukao kraj cetnickoj vojsci koji su sa ustasama i dojcerima kidisali na onu ispacenu vojsku NOR-a koja je i zaradila svakome drzavu koju danas ima(bivsu SFRJ).Nisu bili vise od slugu hitlerovih i to zna cijeli svijet zahvaljujuci engleskim misijama za vrijeme NORa.Da bi zlo prevladalo potrebno je samo da dobri ljudi ne urade nista.

Da to tvrdi "anonimus",verovatno je ptocitao svih 7 ofanziva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.