Izvor: B92, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup o putu Srbije ka EU

Beograd -- Nerešen status Kosova, saradnja s Hagom i nepostojanje konsenzusa o evropskoj integraciji glavne su prepreke ka EU.

To je zaključeno na skupu "Odgovori Srbije na izazove vremena", u organizaciji Demokratskog političkog foruma. Predsednik Evropskog pokreta Živorad Kovačević ocenio je da deklarativno zalaganje domaće političke elite za priključenje Srbije EU treba podržati konkretnim delima jer je mnogo vremena izgubljeno zbog nesaradnje sa Hagom, ubistva premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zorana Đinđića i problema u funkcionisanju SCG.

Kovačević je kritikovao političko rukovodstvo Srbije i zbog toga što insistira na suverenitetu na Kosovu i dodao da je pogrešna ideja da je moguće kontrolisati dva miliona Albanaca neprijateljski nastrojenih prema Srbiji.

Kovačević se boji da će rešavanje statusa Kosova imati negativne posledice po ionako krhko demokratsko društvo u Srbiji.

Direktorka Vladine Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević ocenila je da je potrebno da Srbija neodložno počne da ispunjava uslove za pristupanje Uniji, i da odlučnije informiše građane o značaju tih procesa.

Ona je dodala da će samo tako Srbija povratiti i unutrašnji i spoljašni kredibilitet u naporima da se priključi Uniji.

Dekan Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac ocenio je da je put Srbije ka EU usporen jer još nisu u potpunosti rešena osnovna pitanja bitna za svako društvo.

Podunavac smatra da demokratsko društvo opterećuje to što Srbija još nema definisane granice, i što još ne postoji konsenzus o načinu i brzini kretanja ka EU.

"Okolnosti u kojima Srbija želi da pristupi EU su veoma nepovoljne. Zbog toga se Srbija može nazvati nedovršenom državom u kojoj su institucije još uvek veoma slabe", kazao je Podunavac.

Poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović je ocenio da Srbiji, pre svega, nedostaje demokratski dijalog o potrebi priključenja EU. To je objasnio time što je Srbija, koja se u istoriji često borila za slobodu, nastala na ratničkim, a ne na demokratskim idealima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.