Izvor: B92, 29.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup o finansiranju stranaka

Beograd -- Potrebno je obezbediti javnost i proverljivost podataka o finansiranju političkih stranka i ustanoviti nezavisno telo kao preduslov uspešne kontrole, ocenjuju stručnjaci.

Dan pred isticanje roka, od 22 liste, koliko ih je učestvovalo na parlamentarnim izborima, samo je SPS predao izveštaj o dobijenim i utrošenim sredstvima u kampanji, saopštila je Republička izborna komisija.

Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da nije problem hoće li stranka predati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izveštaj, već to što u Srbiji, u suštini, ne postoji telo koje bi se moglo nazvati nezavisnim i koje bi savesno kontrolisalo finansiranje stranka.

Kada stranke predaju izveštaje, Republička izborna komisija ima 90 dana da ih proveri i kazni partije ukoliko ima prekoračenja zakonom određenih sredstava.

Međutim, niko do sada nije kažnjen, upozorava Zoran Stojiljković iz Fonda za otvoreno društvo. Jedan od razloga je što u Srbiji, u telima koja kontroliš u finansiranje stranaka, glavnu reč imaju upravo predstavnici stranaka, te - kako se izrazio Stojiljković - u stvari, "koza čuva kupus".

Zaključak istraživanja i studije koje su uradili Cesid i Fond za otvoreno društvo jeste da je finansiranje stranaka netransparentno, te se stoga stvara mogućnost za političku korupciju.

"To je ono što je praksa svuda u svetu. Kupovanje uticaja tj. politička korupcija, koja je odvojena u dve faze: jedna je kada kupujete usluge u trošite novac na kupovinu poslanika ili birača, a druga je kada vraćate te usluge preko tendera, nabavki i poslova koje dobijaju oni koji su vas 'zadužili' u toj kampanji", objašnjava Stoiljković.

Političke kampanje realno koštaju više nego što partija može legalno da dobije i prikupi, pokazuju istraživanja.

Dakle, s jedne strane - finansiranje iz budžeta i iz donacija je ograničeno i nedovoljno, a s druge strane - reviziju finansiranja sprovode oni koji su predmet revizije.

Studija " Finansiranje političkih partija - između norme i prakse" nudi kao rešenje predlog da se promeni model.

"Važno je da znamo ko daje pare. Ovde je praksa da kao imamo limit, a s druge strane, to niko ne poštuje. Ne znamo ni ko su ti ljudi, ni odakle dolazi novac. Bitno je da se ukine limit, ali da se zna ko finansira, pa će onda građani moći da prosuđuju o tim politički strankama", kaže programski direktor Cesida Đorđe Vuković.

Da bi takvo nešto moglo da funkcioniše, potrebno je, naravno, da postoji revizorsko telo koje će kontrolisati finansiranje stranaka, u kojem neće biti stranačke ličnosti, te će uistinu moći da bude nezavisno.

Pitanje je samo hoće li stranke predložiti ili glasati za zakon koji bi takvo nešto omogućio.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Demokratske stranke, Nove Srbije, Demokratske stranke Srbije i Liberalno-demokratske partije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.