Izvor: B92, 13.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup o budućem statusu Kosova

Priština -- Dvodnevni skup "Beograd-Priština, koraci ka izgradnji poverenja i razumevanja", počeo je danas u Prištini.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je da od kosovskih institucija očekuje ispunjenje propisanih standarda, u prvom redu onih u vezi s boljim životom manjinskih zajednica.

Šef UNMIK-a kritikovao je zvanični Beograd zbog upornog odbijanja da kosovske Srbe pozove da učestvuju u privremenim institucjuma Kosova. On je rekao da je Savet bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doneo odluku da je status kvo na Kosovu neodrživ, ali je ukazao da je preduslov za početak razgovora o konačnom statusu, ispunjavanje standarda koje je propisala međunarodna zajednica.

I političari iz Srbije, koji prisustvuju skupu, kritikovali su Beograd zbog politike prema Kosovu, ali su naveli i da se Srbi u Pokrajini ne osećaju sigurno i da ne mogu da planiraju budućnost u uslovima u kojima trenutno žive. Lider Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić, kritikujući Beograd, ocenjuje da kosovski Srbi treba sami da odlučuju o svojoj sudbini, a ne da im se rešenja nameću iz Beogada. Nataša Mićič je zatražila od Albanaca da, kao većinski narod na Kosovu, vode računa o Srbima i ostalim manjinama: "Na Kosovu ste vi Albanci apsolutna većina i zato nosite punu odgovornost za položaj drugih naroda. Budite sigurni da ćete punu slobodu i sreću za svoj narod ostvariti samo ako slobodni i srećni budu i drugi narodi koji žive s vama."

Komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Čeku je u raspravi na panelu "Kosovo u kontekstu regionalne bezbednosti" rekao da snage bezbednosti na Kosovu moraju da služe na dobrobit svim građanima i da moraju da imaju multietnički karakter. Učesnici tog panela su i ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović, potpredsednica parlamenta Hrvatske Vesna Pusić i drugi.

Ni jedna od vladajućih stranka u Srbiji nije dobila poziv da učestvuje na konferenciji. U Demokratskoj stranci Srbije ocenjuju da predstavnici vladajućih stranaka u Srbiji namerno nisu pozvani i kažu da je aspsurdno priusustvo srpskih političara na skupu u Prištini.

Skupu su inače, prisustvovali i predstavnici vlasti druge članice državne zajedice. Ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović rekao je da Crna Gora više ne može da odlaže referendum o državnom statusu zbog nerešenog pitanja Kosova i najavio da će referendum u Crnoj Gori definitivno biti održan sledeće godine.

Savetnik predsednika Kosova Ibrahima Rugove Salji Sesaj rekao je da kosovske institucije "rade sve što je u njihovoj moći" kako bi obezbedile pozitivnu ocenu za procenu standarda. Prema njegovim rečima sloboda kretanja za pripadnike manjina poboljšana u poslednje vreme, a oko 10 odsto pripadnika manjinskih naroda, radi u administraciji na Kosovu.

Delom skupa na kom će biti reči o manjinama i međunarodnim standardima na Kosovu predsedavaće advokat Azem Vlasi, a govoriće ministar u Vladi Kosova za povratak Slaviša Petković, predsednik Odbora Skupštine Kosova za ljudska prava i slobode Pajazit Nuši, bivši potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović i lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači. Na skupu učestvuju i bivši premijer Kosova Bajram Redžepi, poslanik Srpske liste za Kosovo Ranđel Nojkić, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, istoričar Latinka Perović, predstavnik Helsinškog odbora za ljudska prava Kosova Gazmend Pulja, Škeljzen Maljići iz Centra za humanitarne studije "Gani Bobi" i drugi.

Skup organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uz podršku Instituta za izveštavanje o ratu i miru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.