Škundrić u sukobu interesa

Izvor: Blic, 19.Nov.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić u sukobu interesa

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa doneo je juče odluku da pokrene postupak protiv Petra Škundrića, ministra rudarstva i energetike i istovremeno predsednika Skupštine akcionara NIS-a, zbog sukoba interesa. Kako saznaje „Blic”, Odbor je doneo ovakvu odluku posle dugotrajne i mukotrpne provere da li postoji nekakav interni propis koji bi jednom čoveku omogućio da istovremeno obavlja sukobljene funkcije i sam „sebi bude nadležni ministar”.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />- Petar Škundrić ne može istovremeno da bude predsednik Skupštine akcionara NIS-a i ministar resora koji je za to zadužen. Unutarstranački dogovori ili neke političke odluke nas ne zanimaju. Po zakonu te dve funkcije ne mogu da budu objedinjene - kaže izvor „Blica” iz Odbora za rešavanje o sukobu interesa.

Po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, pri vršenju javnih funkcija ministar energetike i rudarstva, u čijoj su nadležnosti sva privredna društva koja se bave poslovima sa naftom, ne sme istovremeno biti u upravljačkim strukturama jednog od tih društava jer bi mogao biti pristrasan u svojim odlukama. Međutim, zakon istovremeno dozvoljava funkcionerima da budu u takvom nedozvoljenom položaju ukoliko je nekim drugim aktom to omogućeno. Odboru za rešavanje o sukobu interesa trebalo je nekoliko meseci dopisivanja sa Vladom i Ministarstvom za energetiku da bi proverili da neki interni propis ne štiti ministra Škundrića.

Posao utvrđivanja sukoba interesa je utoliko bio teži što su u ministarstvu uporno tvrdili da propis postoji. U kabinetu ministra Škundrića ponavljali su i juče za „Blic” da je ovaj funkcioner SPS na funkciju predsednika Skupštine akcionara NIS-a došao po položaju, kao i da je prethodni ministar energetike Aleksandar Popović takođe zastupao državu u ovoj kompaniji.

- Postoji zakon koji to reguliše. Tako je bilo i kad je NIS bio u većinskom vlasništvu države, a tako je i sada, jer mi tamo posedujemo 49 odsto kapitala. I sledeći ministar energetike će, takođe, na isti način zastupati državu u ovoj kompaniji - kaže Milan Budimirov, savetnik za odnose sa medijima ministra Petra Škundrića i dodaje da postoji čak i zaključak Vlade koji to precizira.

Iako je Budimirov rekao da će „Blicu” dostaviti dokument kojim se reguliše položaj ministra energetike u NIS-u, on to juče nije uradio.

- Taj zakon postoji, ali ja vam ga neću dostaviti, niti ću vam reći koji je to propis. Moj posao nije da vam ga dostavljam. Obratite se nadležnim organima - kaže Budimirov.

Pitanje da li je ministar Škundrić u sukobu interesa postavljeno je još prošle godine, a pre dva meseca Odbor je čak zaključio da je obavljanje tih dveju funkcija u skladu sa zakonom jer nisu uspeli da završe proveru. Imali su ipak snage da slučaj Škundrić otvore ponovo.

Ministru je juče na adresu ministarstva poslato nejavno upozorenje. Nakon toga, ako ga ne posluša, stići će i javno, a od sledeće godine kada Agencija za borbu protiv korupcije preuzme nadležnosti po pitanju sukoba interesa biće moguća i prekršajna prijava i kazna od 50.000 dinara.

Dve plate

Škundrić je na mesto predsednika Skupštine akcionara NIS-a došao u septembru prošle godine i tada je za taj posao primao platu od 250.000 dinara. Na tu funkciju ponovo je izabran pre dva meseca i pored ministarske plate, koja iznosi oko 90.000 dinara, od NIS-a prima još 35.000 dinara.

Šta kaže Zakon o sprečavanju sukoba interesa

Član 4


Funkcioner ne sme biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njegovu nepristrasnost u obavljanju javne funkcije, niti koristiti javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice.

Član 9

Funkcioner ne sme biti direktor, zamenik ili pomoćnik direktora, član upravnog ili nadzornog odbora javnog preduzeća, ustanove, preduzeća ili bilo kog drugog pravnog lica s učešćem državnog kapitala, osim kada je to propisano zakonom ili drugim posebnim propisom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.