Škundrić podneo ostavku na funkciju u NIS

Izvor: Blic, 18.Mar.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić podneo ostavku na funkciju u NIS

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je danas da je podneo ostavku na mestu predsednika Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije, iako je uveren da nije u sukobu interesa pošto ga je vlada odredila da štiti državne interese u NIS-u.

"Mene je Vlada Srbije odredila da štitim državne interese u NIS-u, gde ona poseduje 49 odsto akcija. Nisam to učinio svojevoljno, pa je na Vladi i Agenciji za borbu protiv korupcije da utvrde da li se radi o nespojivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << funkcija", dodao je on u izjavi novinarima nakon otvaranja trafostanice "Rimski Šančevi" na periferiji Novog Sada.

Prema njegovom mišljenju, upravo to što štiti državne i društvene interese u sada pretežno ruskoj kompaniji znači da ne može da bude u sukobu interesa.

"Uprkos tome sam podneo ostavku Vladi na funkciju predsednika Skupštine akcionara, a to znači da sam učinio sve što je do mene", zaključio je Škundrić.

Prema novom zakonu političari koji se nalaze na dve ili više funkcija moraće do 1. aprila da se opredele za samo jednu, sem ukoliko im Agencija za borbu protiv korupcije ne dozvoli da zadrže više funkcija.

Nove cene goriva nisu obavezujuće

"Uverili ste se da je NIS povukao jedan dobar poslovni potez i snizio cene benzina i dizela na svojim pumpama, a to je učinio i `Lukoil`", rekao je ministar demantovao tvrdnje da je gorivo u Srbiji najskuplje.

"To nije tačno, u šta sam se ovih dana i lično uverio putujući kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju. Ne treba zaboraviti da su cene goriva uslovljene i promenom kursa dinara prema dolaru", ukazao je Škundrić.

"Cene goriva diktira vrednost sirove nafte na svetskim berzama. Na žalost, u poslednjih nekoliko nedelja je bilo pomeranja na tržistu sirove nafte, pa se moraju izvršiti određene korekcije", objasnio je ministar.

EPS će ostati u državnom vlasništvu

"Elektroprivreda Srbije nikada neće biti privatizovana po opštem modelu prodaje preduzeća", izjavio je Škundrić u Novom Sadu na otvaranju trafostanice "Rimski šančevi" u koju je uloženo 1,7 miliona evra.

On je najavio da će u revitalizaciju i izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Srbiji u narednom periodu biti uloženo devet milijardi evra.

"Ovo preduzeće koje je nacionalno blago, nacionalno dobro i velika potreba društva, ostaće u većinskom vlasništvu države. Upravo zbog toga, EPS treba sačuvati u većinskom vlasništvu Srbije, odnosno njenih građana", rekao je Škundrić.

Dodao je da će ulaganje od devet milijardi evra delom biti obezbeđeno u EPS-u, a delom iz povoljnih kreditnih aranžmana.

"Privodimo kraju pregovore oko kredita za potpunu rekonstrukciju Termoelektrane Kostolac i izgradnju novog bloka u tom postrojenju, rekao je Škundrić.

On je naveo da je vrednost posla 1,07 milijardi dolara, a da se kredit ugovara sa Kinom, pod izuzetno povoljnim uslovima, jer otplata kredita koji se dobija na rok od 15 godina počinje nakon pet godina, uz kamatnu stopu manju od tri odsto.

Škundrić je danas najavio i početak izgradnje novih kapaciteta u termocentralama "Kolubara B" i "Nikola Tesla tri".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar Škundrić podneo ostavku

Izvor: Vesti-online.com, 18.Mar.2010

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je danas da je podneo ostavku na mestu predsednika Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije (NIS), iako je uveren da nije u sukobu interesa pošto ga je vlada odredila da štiti državne interese u NIS-u..."Mene je Vlada Srbije odredila da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Škundrić podneo ostavku na funkciju u NIS-u

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2010

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je danas da je podneo ostavku na mesto predsednika Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije, iako je uveren da nije u sukobu interesa.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.