Skromna večna kuća

Izvor: Glas javnosti, 19.Nov.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skromna večna kuća

BEOGRAD - Posipanjem sitnog belog kamenja oko groba, u koji će patrijarh srpski gospodin Pavle biti spušten danas oko 14 časova, obavljene su poslednje pripreme mesta njegovog počivališta. Monahinje, poslušnice i radnici koje je poslala Patrijaršija, prethodna tri dana radili su danonoćno kako bi radovi bili obavljeni na vreme.

Put dug 14 kilometara

Od Saborne crkve, gde će ujutro biti održana zaupokojena liturgija, do manastira Rakovica, povorka s patrijarhovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << telom preći će ukupno 14 kilometara. Povorka će u 9.30 krenuti iz Saborne crkve ulicama Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom i Brankovom ulicom do Zelenog venca. Prvo molitveno zaustavljanje, posle prolaska kroz Prizrensku ulicu, predviđeno je na Terazijama, odakle će povorka ići ulicama Kralja Milana i preko Trga Slavija. Od Hrama Svetog Save, gde će biti održano jednoipočasovno opelo, kovčeg sa patrijarhovim posmrtnim ostacima biće u pratnji crkvenih velikodostojnika ponet ka manastiru Rakovica preko Bulevara oslobođenja, Autokomande, Trošarine i potom ulicama Crnotravskom, Borskom, Miška Kranjca i Patrijarha Dimitrija.

Za razliku od pojedinih prethodnika, patrijarh Pavle biće sahranjen baš onako kako je i živeo - skromno, ali u odnosu na obične pravoslavne vernike ipak nešto drugačije.

- Kovčeg u kome se nalazi patrijarhovo telo biće spušten u najfiniju, ručno sitnjenu zemlju crnicu - kaže za Glas javnosti Mića Arizanović, koji je u ime JKP „Pogrebne usluge“ zadužen za nadgledanje radova. Prema njegovim rečima, radnici su nekoliko sati iz ove zemlje uklanjali kamenje, šut i cigle kako bi patrijarhovo telo ležalo u „nezaprljanoj“ zemlji. Arizanović ističe da grobnice u kojima su neki velikodostojnici sahranjivani nisu u skladu s pravoslavnom verom.

- To je besmislenost koju su izmislili faraoni, a pojedinci, očigledno željni faraonske slave, zahtevali su mermerne grobnice - kaže Arizanović i dodaje da je patrijarhova raka ograđena ciglama da bi se napravila granica između grobova koji se nalaze pored patrijarhovog. Međutim, on naglašava da sanduk neće dodirivati cigle pošto je rupa ispunjena zemljom.

Vladika Teodosije, koji je juče u ime Patrijaršije nadgledao radove, rekao je da su krupniji radovi obavljeni i da su preostali sitniji, u koje spadaju sađenje cveća, uklanjanje šuta i čišćenje staza.

- Moram da napomenem da će kapije rakovačkog manastira za vernike koji budu prisustvovali patrijarhovom ispraćaju biti zatvorene - saopštio je vladika. Kao razlog za takvu odluku Patrijaršije naveo je malu portu manastira, koja ne može da primi više od tri stotine ljudi. Prema njegovim rečima, kapije manastira će biti zatvorene onog trenutka kad pogrebno vozilo uđe u portu.

- Sahrani će prisustvovati samo crkveni velikodostojnici koji će služiti opelo - istakao je vladika Teodosije i dodao da će sahranu građani moći da gledaju putem televizijskog prenosa.      

"Морам да напоменем да ће капије раковичког манастира за вернике који буду присуствовали Патријарховом испраћају бити затворене" владика Теодосије.

Ови екуменисти су погубили све компасе. Подижу ограде где их никада није било: између Патријарха и народа, а руше вековне између православне Вере и папске јереси. Шта, Срби више ни на схрани не знају реда и начина па им и тамо требају ограде?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.