Izvor: Politika, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skriveni dogovori

SRS, G17 plus i SPS nastupaju samostalno, dok većina ostalih stranaka pregovara o mogućim koalicijama i očekuje odluke najviših partijskih organa Na parlamentarnim izborima 21. januara iduće godine Srpska radikalna stranka i G17 plus nastupaće samostalno, to najavljuje i Socijalistička partija Srbije, dok većina ostalih stranaka pregovara o mogućim koalicijama i očekuje odluke najviših partijskih organa.

Za sada jedina izvesna koalicija je politički savez četiri stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji će predvoditi Liberalno-demokratska partija.

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije odlučilo je u petak da ta stranka može da sklapa predizborne koalicije, ali da će konačnu odluku o tome doneti Glavni odbor.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da je DSS do sada ostvarila dobru saradnju sa pojedinim strankama i da će se "u tom pravcu kretati i njihova koaliciona saradnja".

Portparol Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je juče da u ovom trenutku ništa sa sigurnošću ne može reći, ali da su neformalni razgovori o koaliciji u toku.

Ona je dodala da se očekuje da predsednik stranke Velimir Ilić veoma brzo zakaže sednicu Glavnog odbora koji će doneti odluku o nastupu na izborima.

Filipovska je podsetila da je NS do sada na republičkom nivou uspešno sarađivala sa DSS, a na lokalnom sa SDPO i Jedinstvenom Srbijom, ali da se o eventualnim koalicijama i sa kojim strankama još ne može govoriti.

U Demokratskoj stranci kažu da je još rano za predizborne koalicije i političke saveze, kao i da će konačnu odluku, posle pregovora sa političkim činiocima demokratske orijentacije, doneti organi stranke.

Predsednik DS-a Boris Tadić rekao je da će ta stranka na izborima nastupati pod vlastitim imenom, a da u koaliciju sigurno neće ići sa SPS i SRS.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković juče je u takođe odbacio mogućnost da ta stranka sklapa savez sa socijalistima i radikalima, dodajući da u obzir dolazi samo koalicija sa dosadašnjim partnerima iz Vlade i DS-a.

On je najavio da će se posle sednice Glavnog odbora stranke, 26. novembra, sve znati, a da će se do tada voditi konsultacije sa strankama demokratskog bloka.

Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić i drugi visoki funkcioneri stranke najavili su proteklih dana da će radikali, kao i do sada, sami ići na izbore.

Šef poslaničke grupe SPS-a Ivica Dačić izjavio je juče da će socijalisti verovatno samostalno učestvovati na izborima, kao što su to i do sada činili, a da će o eventualnim koalicijama razgovarati posle izbora.

On je najavio da će konačna odluka o nastupu na izborima biti doneta na kongresu stranke, 3. decembra, i da bi SPS mogla na svoju listu da uključi socijalne partnere kao što su sindikati, penzionerske i invalidske organizacije. (Tanjug)

[objavljeno: 13.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.