Škotska će tražiti dozvolu od Velike Britanije da održi referendum o nezavisnosti

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2017, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škotska će tražiti dozvolu od Velike Britanije da održi referendum o nezavisnosti

Premijer Škotske Nikola Sterdžon izjavila je danas da će Škotska naredne sedmice od Vlade Velike Britanije tražiti dozvolu da održi referendum o nezavisnosti krajem 2018, odnosno početkom 2019. godine.

„Naredne sedmice tražiću dozvolu da škotski parlament postigne dogovor sa britanskom vladom oko procedure koja će omogućiti škotskom parlamentu da održi referendum o nezavisnosti“, rekla je Sterdžeon, preneo je AFP.

Ona je navela da je veoma važno da Škotska preduzme aktivne korake kako bi zaštitila svoje interese dok se Britanija priprema da izađe iz Evropske unije.

Škotski glasači odbacili su opciju nezavisnosti na referendumu organizovanom 2014. godine, ali Sterdžeonova je navela da je odluka Britanije da istupi iz EU dovela do materijalne promene okolnosti.

Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.