Izvor: B92, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školovanje po standardima NATO-a

Beograd -- U Srbiji je promovisana 50. generacija oficira koja je završila Školu nacionalne odbrane.

Ta škola smatra se najvišim domaćim vojnim obrazovanjem. Istovremeno, to je prva generacija Vojske Srbije koja je školovanje završila po standardima NATO-a za sve tri misije vojske, a to su odbrana zemlje, mirovne misije i pomoć civilnom stanovništvu.

Za novu generaciju budućih generala i admirala Vojska je pokazala i novi izgled činova oficira.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Boris Tadić ocenio je da je vojska posle godinu dana reformi adekvatno modernizovana, a da je strateški cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju i da se država suočava s rešavanjem statusa Kosova.

"Srbija je čvrsto opredeljena da očuva suverenitet i teritorijalni integritet mirnim i diplomatskim putem, a ne ratom. Isto tako, čvrsto smo opredeljeni da završimo saradnju s Haškim tribunalom jer svi optuženi za ratne zločine moraju biti locirani, uhapšeni i prebačeni u Hag", kaže Tadić.

Kapetan bojnog broda Petar Bošković kaže da se za jednogodišnje školovanje u Školi nacionalne odbrane prijavilo oko 800 kandidata, a da se upisalo i školu završilo njih 13.

NATO-standardi, po kojima su školovani, drastično se razlikuju od dosadašnjeg programa, a oni, između ostalog, predvidviđaju da svaki od polaznika mora da zna i engleski jezik.

"Razlikuju se i po tome što su kompletni nastavni plan i program promenjeni. Sve tri misije vojske se rade po NATO-procedurama. Što pre želimo da budemo kompatibilni kada je reč o procedurama koje sprovodi NATO iz prostog razloga jer smatramo da je vojska vizit-karta za ulazak u Evropu", kaže on.

Na oficirskim i generalskim epoletama činovi se više ne označavaju zvezdicama već rozetama, dok će podoficiri imati širite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.