Izvor: B92, 09.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škero za izvesnost u sudstvu

Beograd -- Predsednica VSS Vida Petrović-Škero izjavila je da je za pravosuđe najbitnije da se što pre usvoji zakon o novoj mreži sudova.

Prioritet je da nova vlast i vlada donesu zakone koje čekamo od novog Ustava, da uvedu izvesnost koja mora da zavlada u sudstvu, da bi ono moglo normalno da funkcioniše, a najbitnije je da ministarstvo predloži, a Skupština usvoji zakon o novoj mreži sudova, rekla je predsednica Vrhovnog suda Srbije.

Nova mreža sudova, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izmenjenim nadležnostima opštinskih i okružnih sudova, uvođenjem apelacionih sudova, kasacionog i upravnog suda, odlaže se od 2001. godine.

Ustavni zakon je, takođe, odložio početak rada buduće mreže jer se u njemu navodi da će na snazi biti stari zakoni do usvajanja novih sistemskih zakona - o mreži sudova, o sudijama, o visokom savetu sudstva i o uređenju sudova, što je trebalo da se desi u drugoj polovini 2007. godine.

Vida Petrović-Škero je rekla i da je neophodno konačno odlučiti da li će biti rezibora sudija.

Novim zakonom i novom pravno-političkom odlukom mora se konačno regulisati pitanje rezibora i odlučiti ima li ga ili nema, rekla je predsednica Vrhovnog suda.

Ponovila je da ona lično smatra da u ustavni zakon nisu unete odrednice koje ukazuju na rezibor, ali da u svakom slučaju treba stvoriti zakonske uslove - za reizbor ako se odluči da ga ima, odnosno, u suprotnom, za izbor sudija za nove sudove.

Povodom činjenice da je državni sekretar došao na mesto ministra te postoji kontinutet u ministarstvu, Vida Petrović-Škero je ocenila da bi to trebalo da olakša rad i omogući da se nastavi i okonča započeti posao.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odlučiti da li će biti rezibora sudija

Izvor: RTS, 09.Jul.2008

Pravosuđe u Srbiji od nove vlasti i parlamenta očekuje da što pre predlože i usvoje sistemske zakone,među kojima je posebno važan zakon o novoj mreži sudova, izjavila je predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero. .Prioritet je da nova vlast...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.