Situacija u Srbiji u centru pažnje

Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija u Srbiji u centru pažnje

Na jučerašnjem samitu šefova vlada ili država Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope, koji je održan u Zagrebu, potvrđen je izbor državnog sekretara u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova Hidajeta Biščevića za glavnog sekretara i Sarajeva kao budućeg sedišta Saveta za regionalnu saradnju.

Takođe, izglasana je i zajednička deklaracija, kao i protokol Povelje o dobrosusedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i saradnji u jugoistočnoj Evropi.

Kosovo i politička >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situacija u Srbiji bili su teme samita kome su prisustvovali i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, nemačka kancelarka Angela Merkel, evropski komesar za proširenje Oli Ren, kao i podsekretar Stejt departmenta Nikolas Berns. Baroso smatra da je Kosovo poslednje nerešeno pitanje u regionu zapadnog Balkana, čiji bi konačni status trebalo rešiti na osnovu plana Martija Ahtisarija. Podršku tom planu dala je i nemačka kancelarka Angela Merkel, dok podsekretar Nikolas Berns tvrdi da su SAD sigurne da će SB UN do kraja ovog meseca usvojiti rezoluciju kojom će Kosovu dati nezavisnost. Posebno nezadovoljstvo srpskih predstavnika izazvala je izjava albanskog predsednika Salija Beriše da je „Srbija još uvek živi koncept velike Srbije", te da takvom konceptu nudi koncept „Albanije i međunarodne zajednice oličene u Ahtisarijevom planu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.