Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Situacija na jugu stabilna"

Beograd -- Predsednik Srbije i Generalštab razmatrali mere za sprečavanje vanrednih događaja i ocenili da je situacija na jugu Srbije stabilna.

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac prisustvovali su sastanku Kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanata operativnih sastava i brigada na kojem su razmatrane i aktuelne mere za sprečavanje nastanka vanrednih događaja.

Ministar Šutanovac međutim, nije izneo više detalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o sastanku, a u šturom saopštenju ministarstva odbrane navodi se da su Tadić i Šutanovac informisani o aktivnostima Vojske u proteklom periodu i bezbednosnoj situaciji u zemlji.

U sapštrnju ministarstva navodi se da je načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš obavestio Tadića i Šutanovca da je bezbednosna situacija na jugu Srbije i u Kopnenoj zoni bezbednosti stabilna, i istakao značaj dosadašnje dobre saradnje vojske srbije sa Kforom.

Iako su, kako je navedeno, razmatrane i mere za sprečavanje nastanka vanrednih događaja, ministar odbrane nije izneo više detalja o sastanku.

"Sem toga da je bio sadržajan razgovor i da smo razgovarali o ozbiljnim planovima koji se ne tiču samo trenutnog stanja, već i ozbiljnim planovim za budući razvoj odbrambenog sistema Srbije i Vojske Srbije, ništa više od toga vam ne mogu reći. Trenutna situacija je uvek tema, ali kažem, ništa posebno što bi upućivalo na neke posebne aganžmane u narednim danima", rekao je Šutanovac.

Inače, Šutanovac se susreo i s rumunskim ministrom odbrane Teodor om Maleškanuom, koji je preneo stav da je za Kosovo potrebno postići rešenje kroz pregovore, koje će biti prihvatljivo za obe strane i prihvaćeno u Ujedinjenim nacijama.

Komentarisući različite stavove medju državama Evrospke unije u vezi sa Kosovom, on je rekao da će se Rumunija truditi da preovlada njen stav.

"Lično smatram da problem priznanja bilo koje jednostrane odluke treba da reše parlamenti svake zemlje. Sudeći prema onome što znam o rumunskom parlamentu, ne verujem da će rumunija biti jedna od zemalja koja će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost", kazao je Maleškanu.

Maleškanu i Šutanovac saglasili su se da je Kosovo "gorući problem regiona", a ministar odbrane Srbije ponovio je da su mu zvaničnici NATO-a i Kfora, više puta rekli da su medjunarodne snage spremne da očuvaju bezbednost i stabilnost u pokrajini.

Kfor će sprečiti nasilje

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je dobio čvrsta uverenja Kfora i NATO-a da će međunarodne snage sprečiti svaki sukob.

"Na Kosovu latentno postoji opasnost od nasilja i sukoba, ali svi relevantni činioci koji imaju vojnike u okviru međunarodnih snaga na Kosovu, od ministara do generala koji vode NATO i Kfor, dali su mi čvrsta uverenja da neće biti iznenađeni, već da će delovati i sprečiti svaki sukob", rekao je Šutanovac za Večernje novosti.

Na pitanje postoji li mogućnost da Vojska Srbije uđe na Kosmet i zaštiti te Srbe ako bi Albanci krenuli u napad u severnom delu Kosovske Mitrovice, Šutanovac je rekao da vojska nikako neće ući u sukob sa Kforom.

"U sklopu svih scenarija, jedini koji nije logičan jeste sukob sa Kforom, koji bio bi ponovo sukob sa međunarodnom zajednicom", rekao je on.

Šutanovac je kazao da se na Kosovu i Metohiji nalazi "16.500 dobro obučenih pripadnika Kfora, koji treba da čine tampon-zonu između Srba i Albanaca".

"Ako se Kfor bude angažovao na način i u meri u kojoj može, neće biti potrebe da bilo ko drugi reaguje", rekao je srpski ministar odbrane.

On je kazao da ne očekuje da će bilo kakvo rešenje za status Kosova biti doneto do proleća, i naglasio da je ubeđen da kosovski problem ne može da se reši ratom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.